Dodaj publikację
Autor
Agata Szarek
Data publikacji
2014-01-27
Średnia ocena
5,00
Pobrań
117

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Plik zawiera projekt dotyczący kuchni krajów niemieckojęzycznych. Jest to przykład mini książki kucharskiej stworzonej na potrzeby lekcji z języka niemieckiego i przybliżający upodobania kulinarne naszych sąsiadów. Dodatkowo projekt wykonany jest w języku niemieckim i polskim.
 Pobierz (docx, 3,1 MB)

Podgląd treści

Deutsche Küche / Kuchnia niemiecka 3

Kartoffelsalat mit Mais / Sałatka ziemniaczana z kukurydzą 5

Schweinebraten / pieczona wieprzowina 7

Lauchsalat mit Schinken / Sałatka z pora z szynką 9

Kartoffelsalat / Sałatka ziemniaczana 11

Frühlingspasta / Spagetti wiosenne 13

Palatschinken mit Sauerkraut / Placuszki z kiszoną kapustą 15

österreichische Küche / Kuchnia austriacka 17

Gulasch / Gulasz 19

Wiener Schnitzel / Kotlet wiedeński 21

Marillenknödel / Knedle z morelami 23

Kaiserschmarrn mit Apfelmus / Naleśniki z musem jabłkowym 25

Wiener Kartoffelsuppe / Wiedeńska zupa ziemniaczana 27

Kartoffelsalat / Sałatka ziemniaczana 29

Apfelstrudel / Strudel z jabłkami 31

Szweizerische Küche / Kuchnia szwajcarska 33

Raclette / Raclette 35

Käsefondue / Founde serowe 37

Rösti / Rösti 39

Riz Casimir / Riz Casimir 41

Zwiebelsuppe / Zupa cebulowa 43

Ribeli / Kulki kukurydziane 45

Schweizer Pfefferkuchen / pierniczki szwajcarskie 47

Karottenkuchen / Ciasto marchewkowe 49

Käsesuppe / Zupa serowa 51

Neuigkeiten / Ciekawostki kulinarne 53

Deutsche Küche

Kartoffelsalat mit Mais

Zutaten:

750 g Kartoffeln 1 Dose Mais

1 Zwiebel 1 Esslöffel geriebener Meerrettich

125 ml Fleischbrühe 2 Esslöffel Salatmayonnaise

4 Esslöffel Weinessig 150 g Saure Sahne

2 Teelöffel Zucker 1-2 Esslöffel Zitronensaft

Frisch gemahlener Pfeffer 1 Bund Dill

1 Bund Radieschen

Zubereitung:

Die Kartoffeln waschen und im Wasser ca. 20 min kochen. Dann abgießen, abschrecken und schälen. In Scheiben schneiden und in eine Schüssel geben. Die Zwiebel abziehen und in Würfel schneiden. Brühe, Weinessig, 1 Teelöffel Zucker, Pfeffer und Zwiebelwürfel kurz aufkochen lassen. Mit Salz abschmecken. Die heiße Marinade über die Kartoffelscheiben gießen und vorsichtig umrühren. Den Salat stehen lassen, bis die Marinade von den Kartoffeln aufgesogen ist. Zwischendurch vorsichtig umrühren. Die geputzten Radieschen in dünne Scheiben schneiden, den Mais abgießen. Beides zum Salat geben. Aus Meerrettich, Mayonnaise, saurer Sahne, Zitronensaft und dem restlichen Zucker eine Sauce rühren und zum Salat geben. Alles vorsichtig miteinander mischen. Vor dem Servieren gehackten Kräutern bestreuen.

Guten Appetit

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą

Składniki:

750 g ziemniaków 1 puszka kukurydzy

1 cebula 1 łyżka stołowa startego chrzanu

125 ml bulionu wieprzowego 2 łyżki majonezu

4 łyżki stołowe octu winnego 150 g kwaśnej śmietany

2 łyżeczki cukru 1-2 łyżki stołowe soku z cytryny

Świeżo zmielony pieprz 1 pączek kopru

1 pączek rzodkiewki

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i gotować w wodzie około 20 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i obrać. Pokroić w plastry i włożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Bulion, ocet winny, jedną łyżkę cukru, szczyptę pieprzu i pokrojoną w kostkę cebulę krótko zagotować. Doprawić do smaku solą. Gorącą marynatę polać po talarkach ziemniaków i ostrożnie pomieszać. Sałatę pozostawić, aby ziemniaki wchłonęły ...