Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Dział 2 Chemia gleby Temat: Gleba jako środowisko działania nawozów. Autor: Magdalena Marzena Gorczyńska
Zagadnienia programowe: Chemia gleby
Temat: Gleba jako środowisko działania nawozów
Cele lekcji:
• wskazanie celowości stosowania nawozów,
• podanie podstawowych praw chemii rolnej,
• omówienie makro- i mikroelementów,
• podanie wad i zalet nawozów jedno- i wieloskładnikowych
• omówienie podziału i przykładów nawozów
• omówienie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przy przechowywaniu, obrocie i
stosowaniu nawozów
Cele operacyjne – po zajęciach uczeń powinien wiedzieć, znać, zapamiętać i rozumieć:
• przykłady nawozów naturalnych i sztucznych,
• potrzebę stosowania nawozów,
• wady i zalety nawozów jedno- i wieloskładnikowych
• podstawowe prawa w chemii rolnej
Metoda / forma lekcji:, aktywizująca, wykład, rozwiązywanie ćwiczeń
Środki dydaktyczne: podręcznik, foliogramy,
Plan lekcji:
1) Czynności porządkowe
2) Lekcja właściwa:
3) Podsumowanie zajęć
1
Dział 2 Chemia gleby Temat: Gleba jako środowisko działania nawozów. Autor: Magdalena Marzena Gorczyńska
Opis lekcji
1. Cel stosowania nawozów
Głównym celem stosowania nawozów
jest osiągnięcie wysokich
i
jakościowo dobrych plonów roślin bez ujemnego oddziaływania na
otaczające środowisko. Cel ten można osiągnąć poprzez dokładne poznanie
potrzeb pokarmowych roślin i nawozowych gleb, bazując na 4 podstawowych
prawach chemii rolniczej.
2. Podstawowe prawa chemii rolniczej
1) prawo minimum von Libiega , wg którego wysokość plonów roślin zależy
od składnika pokarmowego występującego w glebie w najmniejszej ilości
2) prawo zwrotu wyprowadzonych z gleby składników pokarmowych wraz z
plonami roślin; Biorąc pod uwagę założenia tego prawa sporządza się
bilans składników wprowadzonych do oraz wyprowadzonych z gleby z
plonami roślin
3) prawo pierwszeństwa wartości biologicznej plonów roślin sformułowane
przez Voisina; wskazuje ono na to, że zbyt wysokie i zbyt niskie dawki
składników pokarmowych dostarczanych roślinom powodują obniżenie
jakości plonów roślin. Składniki pokarmowe powinny być dostarczane
roślinom w optymalnych proporcjach
4) prawo ograniczające do minimum straty składników pokarmowych z
nawozów w wyniku procesów wymywania, przechodzenia do atmosfery i
uwstecznienia
3. Składniki mineralne gleb dzielą się na te, których rośliny potrzebują w
dużych ilościach (tzw. Makroelementy), i na te których rośliny potrzebują
w minimalnych dawkach.
Do makroelementów należą: azot, fosfor, potas, wapń magnez, siarka
2
Dział 2 Chemia gleby Temat: Gleba jako środowisko działania nawozów. Autor: Magdalena Marzena Gorczyńska
Do mikroelementów należą: bor, miedź, żelazo, mangan, molibden i cynk,
żółte zabarwienie i karłowatość roslin
opóźnione dojrzewanie nasion i owoców
ciemno zielone zabarwienie liści później ich żółknięcie,
zahamowanie wzrostu i rozwoju rośliny oraz usychanie roślin
Pierwiastek
azot
fosfor
potas
wapń
magnez
siarka
słaby wzrost roślin
Objawy niedoboru
•
•
•
•
•
•
• martwica na owocach
•
•
•
rośliny sztywne, kruche
żółknięcie młodych liści
żółte plamy między nerwami starszych ...