Dodaj publikację
Autor
Dariusz Mączka
Data publikacji
2014-05-15
Średnia ocena
0,00
Pobrań
314

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej OWOCE
 Pobierz (pdf, 336,0 KB)

Podgląd treści

Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej

OWOCE


1.Uzupełnij Poniższą tabelkę, odpowiednio dopisz owoce lub grupę owoców

Jagodowe

………………
Ziarnkowe

………………

Południowe

…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
Wiśnie, czereśnie, śliwki, morele, brzoskwinie
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
Orzechy włoskie, laskowe,
……………………………………………………………………….
………………………………………………………………
………………………………………………………………


2.Wymień zastosowanie technologiczne owoców jagodowych
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

3. Wymień wartość odżywczych owoców
Witaminy
……………………………………………………………………………………
Składniki mineralne
…………………………………………………………………………
Węglowodany
………………………………………………………………………………

4. Jakie znaczenie w produkcji dżemów mają pektyny znajdujące się w
owocach?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………







OPRACOWANIE

mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA

ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Z TOWAROZNAWSTWEM


5. Nazwij poniższe owoce i zaproponuj zastosowanie gastronomiczne.1


………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

6. Wymień najważniejsze warunki przechowywania owoców
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

7. Jak należy postępować z jabłkiem po obraniu, aby zachować świeży jasny
wygląd i nie doprowadzić do ciemnienia powierzchni?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………




1 Ilustracja – Marja Ochorowicz-Monatowa : Uniwersalna książka kucharska , Lwów, Księgarnia Polska B.
Połanieckiego

OPRACOWANIE

mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA

ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Z TOWAROZNAWSTWEM


8. Do zakładu gastronomicznego przywieziono skrzynkę jabłek, zaproponuj
etapy obróbki wstępnej.
A…………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
B…………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
C…………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
D…………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

9. Wymień owoce suche i ich zastosowanie w technologii gastronomicznej.
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

10. Jakimi kryteriami możemy określić dojrzałość owoców?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………


11. Omów i opisz sposób wykonania kompotu, kisielu, sałatki i żupy

Sposób wykonania

Sposób wykonania

Kompotu z truskawek

Kisielu z brzoskwini

Sposób wykonania

Sposób wykonania

OPRACOWANIE

mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA

ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Z TOWAROZNAWSTWEM


Sałatki wieloowocowej

Zupy wiśniowej


12. Wyjaśnij pojęcia
Pulpa owocowa …………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Sok owocowy ……………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Marmolada ……………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Dżem …………………………………………………………………………
…………………………………..………………………………………………
Powidła …………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Konfitura …………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………
Jakie zjawisko zachodzi podczas sporządzania powyższych przetworów?
……………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………

OPRACOWANIE

mgr inż. DARIUSZ MĄCZKA

ĆWICZENIA I ZADANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Z TOWAROZNAWSTWEM