Dodaj publikację
Autor
Ewa Chojnowska
Data publikacji
2014-09-29
Średnia ocena
0,00
Pobrań
122

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim.
 Pobierz (docx, 16,3 KB)

Podgląd treści

1 Catering to obsługa imprez:

Wyłącznie na zewnatrz

Wyłącznie na miejscu

Na zewnatrz i na miejscu

Tylko w hotelu

2 Skrót EP to:

Cena tylko za pokój

Cena z wkalkulowanym śniadaniem kontynentalnym bez soków i owoców

Cena z wkalkulowanym śniadaniem obejmującym kawę lub herbatę

Cena z wkalkulowanym śniadaniem wiedeńskim

3 Minimum usług gastronomicznych, które powinien świadczyć każdy obiekt hotelowy, to:

Podawanie posiłków do pokoi

Serwowanie śniadania

Serwowanie śniadania z dwoma gorącymi posiłkami

Serwowanie gorących napoi

4 Zespół ogólnodostępny w pionie gastronomicznym przeznaczony jest:

Tylko dla gości hotelowych

Tylko dla klientów z zewnątrz

Dla passatów

Dla gości hotelowych i klientów z zewnątrz

5 Kto dostarcza posiłek do pokoju po odebraniu zamówienia od gościa hotelowego:

Recepcjonistka

Pokojowa

Kelner

Inspektorka

6 Pensjonaty maja obowiązek, bez względu na kategorię zapewnić:

Obsługę gastronomiczną konferencji

Brunche

Całodzienne wyżywienie

Śniadanie i kolację

7 Śniadania wydawane są obowiązkowo:

W hotelach czrero- i pięciogwiazdkowych

W hotelach dwu-, trzy-, czterogwiazdkowych

Niezależnie od kategorii hotelu

W schroniskach górskich

8 Nocleg z wkalkulowanym śniadaniem i dodatkowym posiłkiem – obiadokolacją, to:

HB

OB.

FAP

FB

9 Śniadanie: najlepszej jakości soki owocowe, śieże rogaliki, bułki i tosty, masło, dżemy, miód, mleko, kawa lub herbata, to śniadanie:

Angielskie

Kontynentalne

Amerykańskie

Wiedeńskie

10 Śniadanie a’la carte, to śniadanie:

Serwowane do stolika

Dostarczane do jednostki mieszkalnej

Bufetowe

Międzynarodowe

11 Nocleg i wkalkulowane w cenę pobytu minimum trzy posiłki: śniadanie, obiad, kolacja, to:

BB

All inclusive

MAP

FB

12 Zapewnienie gościom sprzedaży gorących napojów przez całą dobę (dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i w recepcji) w hotelach:

Trzy-, dwu-, jednogwiazdkowych

Pięciogwiazdkowych

Pięcio-, i czterogwiazdkowych

Wszystkich bez względu na kategorię

13 Room service czynny 12 godzin na dobę obowiązuje w hotelach:

Pięcio-, i czterogwiazdkowych

Trzy-, dwu-, jednogwiazdkowych

Trzygwiazdkowych

Wszystkich bez względu na kategorię

14 Modified Americam Plan, to:

Nocleg z wkalkulowanym śniadaniem

Nocleg z wliczonym śniadaniem i dodatkowym posiłkiem, obiadokolacją

Nocleg z wkalkulowanym śniadaniem kontynentalnym

W obiekcie nie przewiduje się pakietu nocleg z wyżywieniem

15 American plan, to:

Wszystko cenie

Nocleg i wkalkulowane w cenę pobytu minimum trzy posiłki: śniadanie, obiad, kolacja

Nocleg wkalkulowanym śniadaniem

Nocleg z wliczonym śniadaniem i dodatkowym posiłkiem, obiadokolacją

16 Room service czynny przez cła dobę obowiązuje w hotelach:

Trzygwiazdkowych

Pięcio-, i czterogwiazdkowych

Trzy-, dwu-, jednogwiazdkowych

Pięcio-, i cztero-, trzygwiazdkowych

17 Gdy gość zamawia potrawy i napoje z karty a po złożeniu zamówienia jest indywidualnie obsługiwany to znaczy, że zastosowano obsługę:

Room service

Bufetowa

A’la carte

Bankietową

18 Aperitif podaje się w celu ...