Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Jedzmy zdrowo!
Owoce i warzywa powinny stać się podstawą naszej diety, gdyż dostarczają organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Nawet dzieci wiedzą, że owoce i warzywa są zdrowe i powinniśmy ich jeść jak najwięcej. Jednak często trudno przekonać dzieci do ich spożywania.
Gdy przychodzi jesień – piękna i bogata, to wraz z nią nastaje pora zbiorów owoców i warzyw. Uczniowie z klas I gromadzili w kąciku przyrody drobne dary jesieni, a wśród nich owoce i warzywa. Oglądali je, nazywali, porównywali i segregowali.
By oswoić maluchy z warzywami i owocami postanowiłam zorganizować spotkanie, na którym uczniowie będą się bawić tymi składnikami spożywczymi. W październiku uczniowie klasy I wraz z rodzicami przybyli na popołudniowe spotkanie, by wykonać „Warzywne cudaczki”. Na początku porozmawialiśmy o znaczeniu warzyw i owoców dla naszego zdrowia, omówiliśmy ich kształt, kolor i zapach. Następnie zaprosiłam wszystkich do wykonania z warzyw i owoców różnych stworków. Zabawa była wspaniała, podczas, której dzieci w asyście rodziców nie tylko wykonywały prace, ale również podjadały przyniesione produkty.
Oprócz wyglądu warzyw i owoców dzieci poznały ich zdrowotne wartości. Zrozumiały, że są to witaminy niezbędne w ich wyżywieniu.
Kontynuując z dziećmi tematykę zdrowego odżywiania, po „warzywnych cudaczkach” postanowiliśmy samodzielnie wykonać sałatkę owocową. Pod koniec października 2014 roku każde dziecko przyniosło do szkoły różne owoce, deseczkę do krojenia, noże i miseczki.
Najpierw omówiliśmy wszystkie przyniesione dary, a nie zabrakło wśród nich: jabłek, gruszek, śliwek, winogron, mandarynek, pomarańczy, brzoskwiń, rodzynek, bananów i kiwi. Obejrzeliśmy owoce, omówiliśmy ich wygład, kształt i zapach.
Następnym etapem było dokładne umycie rąk i owoców. Dzieci z wielką starannością kroiły wszystkie produkty. Wymieszane składniki wyłożyliśmy do miseczek. Po uprzątnięciu stanowiska pracy, pierwszoklasiści rozłożyli na stolikach talerzyki sztućce. Zasiedliśmy do stołu i każdy z apetytem zajadał własnoręcznie przygotowaną sałatkę owocową.
Uczniowie nie zapomnieli również o młodszych kolegach i koleżankach z klas „0”. Pełna miska „bomby witaminowej” została przekazana młodszym dzieciom w celu promowania zdrowego odżywiania.
Dzieciom bardzo podobała się taka lekcja i chętnie będą brały udział w tego typu zadaniach, do czego zachęcamy również innych uczniów.
By wzmocnić u dzieci nawyki zdrowego odżywiania, w naszej szkole zorganizowaliśmy konkurs pt. „Dzień zdrowego śniadania”. Dzieciom zostały podane kryteria brane pod uwagę podczas konkursu:
- zapach i „pierwsze wrażenie”,
- oryginalność podania, przygotowania,
- estetyka wykonania i podania –, kolorystyka, wrażenia ogólne,
- wybór składników zgodnych z tematyką konkursu,
- wykorzystanie ilości zdrowych produktów.
Uczniowie przy pomocy rodziców przyrządzili najzdrowsze według nich śniadanie. Oferta dzieci była bardzo bogata. Dzieci bardzo ambitnie podeszły do zadania. Komisja w skład ...