Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Quiz o świadomej konsumpcji
1. Co jest przyczyną głodu na świecie?
a) Wojny, ubóstwo
b) Katastrofy naturalne, kryzysy finansowe
c) Słabo rozwinięte rolnictwo
d) Wszystkie odpowiedzi są poprawne
2. Czy Ty możesz coś zrobić, aby ludziom na świecie żyło się lepiej?
a) Tak, mogę.
b) Nie, nie mogę, nie mam na to wpływu
c) Mogę zdobywać wiedzę na temat zależności globalnych
d) Mogę spróbować żyć bardziej ekologicznie
e) Mogę uczestniczyć w akcjach humanitarnych, mogę być wolontariuszem
f) Z pomocą rodziców mogę wysyłać petycje i listy do firm zajmujących się handlem i dystrybucją
z pytaniami o warunki zatrudnienia pracujących dla nich ludzi, o kraj pochodzenia produktów
3. Kto najwięcej zarabia na bananie?
a) Sprzedawca
b) Pracownik plantacji
c) Przewoźnik
d) Importer
4. Ile zarabia pracownik plantacji?
a) 1 zł
b) 20 gr
c) 40 gr
d) 1,5 gr
5. Banan przebywa długą drogę (z Afryki, Karaibów lub Pacyfiku), a kosztuje tak mało. Dlaczego?
a) Bo ludzie pracujący na plantacjach mają niskie zarobki
b) Dzień pracy na plantacji bananów trwa od 10 do kilkunastu godzin
c) Zbyt bananów jest kontrolowany przez 5 dużych międzynarodowych przedsiębiorstw
d) Wszystkie odpowiedzi są poprawne
6. Co to oznacza, że jaja pochodzą z chowu klatkowego?
a) Kura oddycha świeżym powietrzem
b) Kura może się swobodnie poruszać
c) Kura ma zwykle obcięty dziób i pazurki, a całe życie spędza w klatce
d) Kura jest karmiona karmą ekologiczną
7. Cyfry na skorupce jaja informują o sposobie chowu. Która cyfra oznacza chów klatkowy?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
8. Co oznacza nazwa Make Chocolate Fair!
a) Uczyń czekoladę sprawiedliwą!
b) Zrób białą czekoladę!
c) Jedz czekoladę!
d) Nie jedz czekolady!
9. Dlaczego warto kupować czekoladę pochodzącą ze Sprawiedliwego Handlu?
a) Przy jej produkcji respektowane są prawa człowieka
b) Do uprawy kakaowca nie jest wykorzystywana praca dzieci
c) Rolnicy mogą na niej więcej zarobić
d) Wszystkie odpowiedzi są poprawne
10. Do czego prowadzi manipulowanie cenami kakao przez wielkich producentów czekolady?
a) Przechowywania ziarna kakaowego w magazynach
b) Konieczności poszerzania przez rolników upraw kakao kosztem lasów deszczowych
c) Podniesienia poziomu edukacji
d) Do zwiększenia zysków farmerów
11. Co oznacza pojęcie „żywność zrównoważona”?
a) Spożywanie żywności w odpowiednich proporcjach
b) Zróżnicowanie krajobrazu rolniczego
c) Ekologiczna, lokalna i świeża
d) Z długiego transportu, a nie bazaru
12. Food miles to:
a) Żywnościokilometry
b) To odległość, jaką pokonuje jedzenie, zanim trafi z pola na nasz talerz
c) Mniej substancji konserwujących w ...