Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Wiosenne kanapki
Kontynuując z dziećmi z klasy Ic tematykę zdrowego odżywiania, po „warzywnych cudaczkach”, sałatce owocowej, konkursie na zdrowe śniadanie postanowiliśmy zająć się wiosennymi kanapkami. W kwietniu 2015 roku każde dziecko przyniosło do szkoły różne nowalijki, masło, żółty ser, wędlinkę, ciemne pieczywo, deseczkę do krojenia i noże.
Na przygotowanie kanapek zaprosiliśmy panią pielęgniarkę, która omówiła wartości odżywcze wszystkich przyniesionych produktów.
Następnym etapem było dokładne umycie rąk. Dzieci z wielką starannością kroiły wszystkie produkty. Smarowały pieczywo masłem i komponowały własne kanapki. Dzieci z wielkim zaangażowaniem tworzyły na kanapkach dekoracyjne wzory. Po uprzątnięciu stanowiska pracy, pierwszoklasiści rozłożyli na stolikach talerzyki, a na nich ułożyli swoje kolorowe kanapeczki. Zasiedliśmy do stołu i każdy z apetytem zajadał własnoręcznie przygotowaną wiosenną kanapkę.
Dzieciom bardzo podobała się taka lekcja, nawet niejadki z apatytem zajadały własnoręcznie przygotowaną kanapkę pełna zdrowych witamin.
Monika Szałajko
Zespół Szkół nr 13 w Koszalinie