Dodaj publikację
Autor
Monika Szałajko
Data publikacji
2015-04-21
Średnia ocena
0,00
Pobrań
82

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Sposób zachęcenia dzieci do zdrowego odżywiania, samodzielne wykonanie przez nich posiłku.
 Pobierz (docx, 12,3 KB)

Podgląd treści

Wiosenne kanapki

Kontynuując z dziećmi z klasy Ic tematykę zdrowego odżywiania, po „warzywnych cudaczkach”, sałatce owocowej, konkursie na zdrowe śniadanie postanowiliśmy zająć się wiosennymi kanapkami. W kwietniu 2015 roku każde dziecko przyniosło do szkoły różne nowalijki, masło, żółty ser, wędlinkę, ciemne pieczywo, deseczkę do krojenia i noże.

Na przygotowanie kanapek zaprosiliśmy panią pielęgniarkę, która omówiła wartości odżywcze wszystkich przyniesionych produktów.

Następnym etapem było dokładne umycie rąk. Dzieci z wielką starannością kroiły wszystkie produkty. Smarowały pieczywo masłem i komponowały własne kanapki. Dzieci z wielkim zaangażowaniem tworzyły na kanapkach dekoracyjne wzory. Po uprzątnięciu stanowiska pracy, pierwszoklasiści rozłożyli na stolikach talerzyki, a na nich ułożyli swoje kolorowe kanapeczki. Zasiedliśmy do stołu i każdy z apetytem zajadał własnoręcznie przygotowaną wiosenną kanapkę.

Dzieciom bardzo podobała się taka lekcja, nawet niejadki z apatytem zajadały własnoręcznie przygotowaną kanapkę pełna zdrowych witamin.

Monika Szałajko

Zespół Szkół nr 13 w Koszalinie