Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Tematy projektów edukacyjnych przewidzianych do realizacji
w roku szkolnym 2013/2014
1. Chemia w kuchni i w łazience.
Uświadomienie uczniom, że nie tylko na lekcjach chemii spotykamy się z substancjami i reakcjami chemicznymi, ale także w otaczającym nas świecie. Udowodnienie, że kuchnia i łazienka to laboratoria chemiczne. Inne spojrzenie na chemię, dostrzeganie jej nie tylko na lekcji ale także wokół siebie. Uświadomienie , że trudno byłoby żyć bez chemii, gdyż jest obecna w każdej dziedzinie naszego życia. Poznanie wpływu niektórych substancji na nasze środowisko.
2. Wiesz co jesz? Tajemnicze „E” w żywności.
Poznanie właściwości substancji chemicznych dodawanych do żywności i ich wpływu na zdrowie człowieka. Zapoznanie z podziałem chemicznych dodatków do żywności ze względu na ich funkcje technologiczne. Rozwijanie umiejętności identyfikacji oznaczeń symboli „E” w oparciu o różne źródła informacji. Kształcenie umiejętności wyszukiwania, selekcjonowania i krytycznej analizy informacji. Rozwijanie umiejętności posługiwania się technologią informacyjną, pozyskiwania, przetwarzania i tworzenia informacji. Rozwijanie umiejętności współpracy i działania zespołowego, przestrzegania reguł, współodpowiedzialności za sukcesy i porażki.