Dodaj publikację
Autor
Małgorzata Jankowska
Data publikacji
2015-05-02
Średnia ocena
5,00
Pobrań
133

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Sprawdzian dla klasy drugiej gimnazjum.
 Pobierz (doc, 31,5 KB)

Podgląd treści


Układ pokarmowy

1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to :
a.C i witaminy z grupy B
b.A,D,E,K
c. A,D,E,C

2. W skład mlecznego uzębienia człowieka wchodzą/ wchodzi:
a. 20 zębów b. 30 zębów c. 22 zęby d. 28 – 32 zęby

3. Nieprawdą jest, że:
a. tłuszcze trawione są w jelicie cienkim
b. żółć emulguje tłuszcz
c. tłuszcze trawione są w wątrobie

4.Uzębienie człowieka charakteryzuje:
a. zróżnicowanie na siekacze, kły, zęby przedtrzonowe i trzonowe
b.brak kłów w uzębieniu mlecznym
c. brak zębów przedtrzonowych w uzębieniu stałym

5.Podstawowym źródłem tego pierwiastka jest mleko. Współtworzy on kości i zęby. Warunkuje też prawidłową pracę mięśni. Jaki to pierwiastek?
a. fosfor b. magnez c. wapń

6. Gruczołami należącymi do układu pokarmowego są:
a. ślinianki, wątroba, trzustka
b. tylko trzustka wydzielająca enzymy
c. tylko ślinianki i wątroba

7.Dbający o swoje zdrowie, prawidłowo odżywiający się młody człowiek powinien:
a. zjadać posiłki jednorodne
b. zjadać posiłki zawierające dużo białka zwierzęcego zwierzęcego tłuszczy
c. zjadać posiłki niskotłuszczowe i urozmaicone
d. jeść bardzo dużo i często

8.W dziennej racji pokarmowej powinny znajdować wszystkie składniki to jest:
a. ok. 15% białek, 55%cukrów, 30% tłuszczów
b, ok. 30%białek,15% cukrów, 55% tłuszczów
c. ok. 55% białek, 30% cukrów, 15% tłuszczów

9.Trawienie białek odbywa się w :
a. jamie ustnej, żołądku i jelicie cienkim
b. żołądku i jelicie cienkim
c. jamie ustnej i jelicie cienkim

10.Trawienie tłuszczów odbywa się w :
a. jamie ustnej, żołądku
b. jamie ustnej, jelicie cienkim
c. jelicie cienkim
11.Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu……………Produktami dozwolonymi w tej diecie są produkty mączne z bezglutenowych zbóż takich jak: …………………………………………………………..

12.Zdrowa żywność jest wytwarzana w gospodarstwach ekologicznych. Wyróżnikami rolnictwa ekologicznego są między innymi całkowita rezygnacja z chemicznej ochrony roślin oraz z nawozów sztucznych. Zdrową żywność można produkować jedynie na obszarach o czystym powietrzu, wodzie i glebie.
Podkreśl dwa zdania, które dotyczą zasad produkcji zdrowej żywności w gospodarstwach ekologicznych.
a produkcja. zdrowej żywności wymaga dużych nakładów, co wpływa na jej wysoka cenę.
b. żywność ekologiczna jest sprzedawana w ekskluzywnych sklepach
c. gospodarstwa produkujące zdrową żywność nie mogą być usytuowane na terenach skażonych.
d. zdrowa żywność ma wyższe wartości odżywcze i nie zagraża zdrowiu konsumentów
e zamiast pestycydów stosuje się wywary z roślin bądź wykorzystuje się. naturalnych wrogów szkodników, np. ptaki owadożerne

**** Oblicz WMC dla osoby o wzroście 1,65m i wadze 52 kg. Określ w którym
przedziale mieści ...