Dodaj publikację
Autor
Joanna Mrzygłód
Data publikacji
2015-05-27
Średnia ocena
0,00
Pobrań
103

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Karta pracy.
 Pobierz (docx, 18,1 KB)

Podgląd treści

1.Biotechnologia zajmuje się …………………………………………………………………………….....

2.Przedmiotem jej zainteresowań są wszystkie procesy zachodzące przy udziale bakterii,……………….. ….………………………………………………….

3.Dopasuj do każdego rodzaju biotechnologii odpowiedni opis i przykłady zastosowania

Rodzaj biotechnologii

opis

Przykłady zastosowania

Biotechnologia nowoczesna

Biotechnologia tradycyjna

Opisy:

A. Wykorzystuje organizmy, komórki czy enzymy, które są zmodyfikowane za pomocą technik inżynierii genetycznej.

B. Wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy lub produkowane przez nie substancje.

Przykłady: 1. Kiszenie kapusty i ogórków, 2. Produkcja insuliny przy użyciu bakterii, 3. Produkcja tworzyw biodegradowalnych, 4. Produkcja kefiru 5. Wyrób pieczywa, serów

4.Jednym z procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym jest……………………………

Polega ona na przemianach enzymatycznych związków przeprowadzanych przez mikroorganizmy w warunkach………...

5. Fermentacja mlekowa, to proces podczas którego bakterie ………………..rozkładają cukier do ……………………

Glukoza …………………..+ ……………………….

Jest ona stosowana w produkcji:……………………………………,…………………………………,………………..

6. Biotechnologię tradycyjną od dawna stosuje się do kiszenia ogórków. Oceń prawdziwość twierdzeń dotyczących tego procesu, wpisując obok zdań PRAWDA/FAŁSZ

a)To reakcja przeprowadzana przez grzyby w warunkach tlenowych

b)Dodawanie soli ma na celu zahamowanie innych procesów niż fermentacja mlekowa.

c)Powstający kwas mlekowy przyspiesza proces psucia

d)Spożycie kiszonych ogórków ogranicza wzrost bakterii chorobotwórczych w jelitach

e) Zmętnienie roztworu jest spowodowane przez zahamowanie rozwoju bakterii mlekowych

1.Biotechnologia zajmuje się …………………………………………………………………………….....

2.Przedmiotem jej zainteresowań są wszystkie procesy zachodzące przy udziale bakterii,……………….. ….………………………………………………….

3.Dopasuj do każdego rodzaju biotechnologii odpowiedni opis i przykłady zastosowania

Rodzaj biotechnologii

opis

Przykłady zastosowania

Biotechnologia nowoczesna

Biotechnologia tradycyjna

Opisy:

A. Wykorzystuje organizmy, komórki czy enzymy, które są zmodyfikowane za pomocą technik inżynierii genetycznej.

B. Wykorzystuje naturalnie występujące w przyrodzie organizmy lub produkowane przez nie substancje.

Przykłady: 1. Kiszenie kapusty i ogórków, 2. Produkcja insuliny przy użyciu bakterii, 3. Produkcja tworzyw biodegradowalnych, 4. Produkcja kefiru 5. Wyrób pieczywa, serów

4.Jednym z procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym jest……………………………

Polega ona na przemianach enzymatycznych związków przeprowadzanych przez mikroorganizmy w warunkach………...

5. Fermentacja mlekowa, to proces podczas którego bakterie ………………..rozkładają cukier do ……………………

Glukoza …………………..+ ……………………….

Jest ona stosowana w produkcji:……………………………………,…………………………………,………………..

6. Biotechnologię tradycyjną od dawna stosuje się do kiszenia ogórków. Oceń prawdziwość twierdzeń dotyczących tego procesu, wpisując obok zdań PRAWDA/FAŁSZ

a)To reakcja przeprowadzana przez grzyby w warunkach tlenowych

b)Dodawanie soli ma na celu zahamowanie innych procesów niż fermentacja mlekowa.

c)Powstający kwas mlekowy przyspiesza proces psucia

d)Spożycie kiszonych ogórków ogranicza wzrost bakterii chorobotwórczych w jelitach

e) Zmętnienie roztworu jest spowodowane przez zahamowanie rozwoju bakterii mlekowych

1.Zdefiniuj pojęcie biotechnologii

2.Przedstaw różnicę między biotechnologią nowoczesną i tradycyjną.

3. Wyjaśnij pojęcie fermentacji ...