Dodaj publikację
Autor
Aneta Zielińska
Data publikacji
2015-05-29
Średnia ocena
0,00
Pobrań
218

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Przykładowy arkusz próbnego egzaminu zawodowego kucharza.
 Pobierz (docx, 72,3 KB)

Podgląd treści

Zadanie 1.

Fasola należy do roślin

zbożowych.

okopowych.

pastewnych.

strączkowych.

Zadanie 2.

Tłuszcz pochodzenia roślinnego to:

masło.

smalec.

olej.

łój.

Zadanie 3.

Ciasto, do którego dodajemy dużą ilość miodu, to ciasto

biszkoptowe.

piernikowe.

drożdżowe.

parzone.

Zadanie 4.

Skropienie obranych jabłek i bananów sokiem z cytryny zapobiega zjawisku

osmozy.

ciemnienia.

dekstrynizacji.

reakcji Maillarda.

Zadanie 5.

Dodatki do żywności przedłużające jej trwałość to

barwniki.

emulgatory.

dodatki wzbogacające.

regulatory kwasowości.

Zadanie 6.

Warzywa liściowe to:

ciecierzyca, soja, soczewica.

por, szczypiorek, cebula.

pomidor, ogórek, dynia.

szpinak, szczaw, sałata.

Zadanie 7.

Oceniano elastyczność miękiszu kromki chleba o grubości 15 cm. W tym celu umieszczono ją na desce i naciskano palcem do oporu. Zaobserwowano, że powrót do pierwotnego stanu nastąpił po kilku sekundach. Oznacza to, że elastyczność chleba jest

dobra.

dostateczna.

bardzo dobra.

niedostateczna.

Zadanie 8.

Pieprz ziarnisty i ziele angielskie należy dodawać do potrawy podczas obróbki termicznej

po ugotowaniu.

na końcu gotowania.

w połowie gotowania.

na początku gotowania.

Zadanie 9.

W celu utrwalenia barwy mięsa i nadania mu specyficznego smaku stosuje się

solenie.

peklowanie.

pasteryzację.

szpikowanie.

Zadanie 10.

Do rodziny ryb karpiowatych należą

leszcz, karaś.

halibut, turbot.

szprot, sardela.

dorsz, morszczuk.

Zadanie 11.

Który kraj jest producentem wszystkich rodzajów herbat (białej, zielonej, żółtej, czerwonej, czarnej)?

Indie.

Chiny.

Tajwan.

Japonia.

Zadanie 12.

Piwo o zawartości alkoholu 0,5% to piwo

lekkie.

pełne.

mocne.

bezalkoholowe.

Zadanie 13.

Ile koncentratu jabłkowego potrzeba do sporządzenia 20 l napoju jabłkowo-miętowego, jeżeli do wyprodukowania 100 l gotowego produktu zużywa się 5,5 kg koncentratu?

1,10 kg

2,75 kg

5,50 kg

11,0 kg

Zadanie 14.

Barwnik antocyjan przy pH 4-6 będzie miał barwę

żółtą.

zieloną.

fioletową.

purpurową.

Zadanie 15.

Gotowanie w wodzie zakwaszonej z dodatkiem soli to sposób przygotowywania jaj

na miękko.

na twardo.

poszetowych.

po wiedeńsku.

Zadanie 16.

Jakie są proporcje składników do wyrobienia zacierek na stolnicy

1 kg mąki, 500 cm3 płynu.

1 kg mąki, 5-10 jaj, 0-120 cm3 płynu.

1 kg mąki, 0-2 jaj, 300-500 cm3 płynu.

1 kg mąki, 2-4 jaj, 250-300 cm3 płynu.

Zadanie 17.

Kotlet drobiowy owalny, spłaszczony, z masy mielonej panierowany to

bryzol.

antrykot.

kotlet pożarski.

kotlet de volaille.

Zadanie 18.

Rosół z makaronem podaje się w

małych miseczkach.

talerzach głębokich.

kubkach platerowanych.

bulionówkach z dwoma uszkami.

Zadanie 19.

Mięso, które po upieczeniu jest różowe w przekroju, to mięso pieczone

po polsku.

po rosyjsku.

po angielsku.

po francusku.

Zadanie 20.

Wskaż grupę potraw, do której nie serwuje się win ani innych ...