Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Zadanie 1.
Fasola należy do roślin
zbożowych.
okopowych.
pastewnych.
strączkowych.
Zadanie 2.
Tłuszcz pochodzenia roślinnego to:
masło.
smalec.
olej.
łój.
Zadanie 3.
Ciasto, do którego dodajemy dużą ilość miodu, to ciasto
biszkoptowe.
piernikowe.
drożdżowe.
parzone.
Zadanie 4.
Skropienie obranych jabłek i bananów sokiem z cytryny zapobiega zjawisku
osmozy.
ciemnienia.
dekstrynizacji.
reakcji Maillarda.
Zadanie 5.
Dodatki do żywności przedłużające jej trwałość to
barwniki.
emulgatory.
dodatki wzbogacające.
regulatory kwasowości.
Zadanie 6.
Warzywa liściowe to:
ciecierzyca, soja, soczewica.
por, szczypiorek, cebula.
pomidor, ogórek, dynia.
szpinak, szczaw, sałata.
Zadanie 7.
Oceniano elastyczność miękiszu kromki chleba o grubości 15 cm. W tym celu umieszczono ją na desce i naciskano palcem do oporu. Zaobserwowano, że powrót do pierwotnego stanu nastąpił po kilku sekundach. Oznacza to, że elastyczność chleba jest
dobra.
dostateczna.
bardzo dobra.
niedostateczna.
Zadanie 8.
Pieprz ziarnisty i ziele angielskie należy dodawać do potrawy podczas obróbki termicznej
po ugotowaniu.
na końcu gotowania.
w połowie gotowania.
na początku gotowania.
Zadanie 9.
W celu utrwalenia barwy mięsa i nadania mu specyficznego smaku stosuje się
solenie.
peklowanie.
pasteryzację.
szpikowanie.
Zadanie 10.
Do rodziny ryb karpiowatych należą
leszcz, karaś.
halibut, turbot.
szprot, sardela.
dorsz, morszczuk.
Zadanie 11.
Który kraj jest producentem wszystkich rodzajów herbat (białej, zielonej, żółtej, czerwonej, czarnej)?
Indie.
Chiny.
Tajwan.
Japonia.
Zadanie 12.
Piwo o zawartości alkoholu 0,5% to piwo
lekkie.
pełne.
mocne.
bezalkoholowe.
Zadanie 13.
Ile koncentratu jabłkowego potrzeba do sporządzenia 20 l napoju jabłkowo-miętowego, jeżeli do wyprodukowania 100 l gotowego produktu zużywa się 5,5 kg koncentratu?
1,10 kg
2,75 kg
5,50 kg
11,0 kg
Zadanie 14.
Barwnik antocyjan przy pH 4-6 będzie miał barwę
żółtą.
zieloną.
fioletową.
purpurową.
Zadanie 15.
Gotowanie w wodzie zakwaszonej z dodatkiem soli to sposób przygotowywania jaj
na miękko.
na twardo.
poszetowych.
po wiedeńsku.
Zadanie 16.
Jakie są proporcje składników do wyrobienia zacierek na stolnicy
1 kg mąki, 500 cm3 płynu.
1 kg mąki, 5-10 jaj, 0-120 cm3 płynu.
1 kg mąki, 0-2 jaj, 300-500 cm3 płynu.
1 kg mąki, 2-4 jaj, 250-300 cm3 płynu.
Zadanie 17.
Kotlet drobiowy owalny, spłaszczony, z masy mielonej panierowany to
bryzol.
antrykot.
kotlet pożarski.
kotlet de volaille.
Zadanie 18.
Rosół z makaronem podaje się w
małych miseczkach.
talerzach głębokich.
kubkach platerowanych.
bulionówkach z dwoma uszkami.
Zadanie 19.
Mięso, które po upieczeniu jest różowe w przekroju, to mięso pieczone
po polsku.
po rosyjsku.
po angielsku.
po francusku.
Zadanie 20.
Wskaż grupę potraw, do której nie serwuje się win ani innych ...