Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Rzeżucha łąkowa (Cardamine pratensis L.)
Systematyka
Królestwo
rośliny
Klasa
Gatunek
okrytonasienne
rzeżucha łąkowa
1. Pokrój: gatunek roślin zielnych z rodziny kapustowatych. Tworzy mieszańce z rzeżuchą gorzką i
rzeżuchą leśną.
2. Łodyga wzniesiona, pełna o długości 15-50 cm. Cała roślina jest odstająco owłosiona i posiada
charakterystyczny smak.
3. Liście odziomkowe tworzą różyczkę. Są pierzastosieczne o okrągłych listkach, przy czym
szczytowy listek jest większy od pozostałych. Liście łodygowe złożone z wydłużonych,
lancetowatych listków.
4. Kwiaty białe lub fioletowe, wyrastające na szypułach o długości 2-4 mm i zebrane w luźne grono
na szczycie łodygi. Kwiat zbudowany jest z czterech zielonych działek kielicha i czterech
jajowatych płatków korony, pojedynczego słupka z wydłużoną zalążnią i krótką szyjką oraz 6
czterosilnych pręcików. Kwitnie od marca do kwietnia, roślina miododajna. Miodniki znajdują
się u nasady krótszych pręcików, a nektar zbiera się na dnie kwiatowym. Brak specjalnych
przystosowań przeciwdziałających samozapyleniu, w rezultacie część kwiatów ulega zapyleniu
krzyżowemu, a część samozapyleniu (też przy pomocy owadów).
5. Owoce długie, równowąskie łuszczyny o długości do 25 mm, z dzióbkiem.
6. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Azji i na Azorach (tutaj jako gatunek zawleczony). W
Polsce jest pospolity na całym obszarze. Hemikryptofit. Siedlisko: wilgotne łąki, rowy, zarośla.
W niektórych miejscach występuje tak masowo, że w okresie kwitnienia łąki przybierają liliowy
kolor.
7. Uwagi: Pędy rzeżuchy wykorzystywane są do produkcji past wybielających i kosmetyków
rozjaśniających przebarwienia skóry, są jadalne – są źródłem witamin: A, B1, B2, C, E, K i PP
oraz składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, siarki, chromu i jodu. Rzeżucha
charakteryzuje się gorzkim smakiem, rzadko podawana jest jako samodzielna potrawa.
Fiołek polny (Viola arvensis Murr.)
Systematyka
Królestwo:
Klasa:
Gatunek:
rośliny
okrytonasienne
fiołek polny
1. Łodyga ulistniona, podnosząca się lub wzniesiona, często silnie rozgałęziona, o wysokości
10-20 cm, słabo owłosiona.
2. Liście ogonkowe, długości 1-2 cm, karbowane, liście dolne sercowate, górne eliptyczne.
Przylistki pierzastodzielne, ich szczytowy, jajowaty i karbowano-piłkowany odcinek jest
nieco tylko mniejszy od blaszki liściowej.
3. Kwiaty wyrastają na szypułkach z kątów liści. Płatki górne białawożółte lub fioletowe,
środkowy i dolny jaskrawożółte. Kwiat o średnicy do 1,5 cm, korona krótsza od kielicha.
Ostroga równa wielkością przydatkom kielicha.
4. Owoce - jajowata torebka, zawiera żółtobrunatne nasiona długości 1,5-2 mm.
5. Korzeń - Słaby korzeń palowy
6. Pokrój: Roślina jednoroczna lub dwuletnia. Kwitnie od maja do jesieni. Nasiona wypadają
z dojrzałych torebek i są roznoszone przez mrówki (myrmekochoria), (endochoria)
7. Pochodzi z Azji, Europie i Afryce Północnej, rozprzestrzenił się też gdzie indziej ...