Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Zadanie praktyczne
Wykonaj 2 porcje potraw: kotlety z jaj, ziemniaki z wody, pieczarki w śmietanie według podanego sposobu wykonania
Kotlety z jaj (normatyw na 2 porcje)
Jaja
3 + 1
3 jaja ugotować na twardo. Bułkę zwykłą namoczyć w mleku, odcisnąć. Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli. Cebulę zeszklić na maśle. Ostudzone jaja, cebulę i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce, dodać surowe jajo (ok. ½ sztuki), mąkę ziemniaczaną , wyrobić i doprawić masę. Masę podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować okrągły kotlet o grubości ok. 1 cm, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Wyporcjować.
Bułka zwykła
40 g
Mleko
40 ml
Masło
10 g
Cebula
40 g
Mąka ziemniaczana
5 g
Bułka tarta
40 g
Olej
40 ml
Sól, pieprz
Do smaku
Ziemniaki z wody (normatyw na 2 porcje)
Ziemniaki
600 g
Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków. Ugotować, odcedzić, wyporcjować, posypać koperkiem. Porcja ziemniaków powinna ważyć ok. 200 g
Koper
¼ pęczka
Sól
Do smaku
Pieczarki w śmietanie (normatyw na 2 porcje)
Pieczarki
200 g
Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i cebuli. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, dusić do miękkości. Sporządzić zawiesinę z mąki i wody, zagęścić pieczarki. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej potrawy i połączyć z całością. Potrawy nie należy już gotować. Doprawić do smaku. Wyporcjować.
Cebula
60 g
Masło
20 g
Mąka pszenna
5 g
Śmietana 18%
50 ml
Sól, pieprz
Do smaku
Ocenie podlegać będą:
Rezultat pośredni – jaja ugotowane na twardo ( zgłoś egzaminatorowi)
Kotlety z jaj – rezultat końcowy
Ziemniaki z wody – rezultat końcowy
Pieczarki w śmietanie - rezultat końcowy
Wyporcjowane potrawy – rezultat końcowy
Przebieg wykonania