Dodaj publikację
Autor
Renata Olszak-Flak
Data publikacji
2016-04-07
Średnia ocena
0,00
Pobrań
247

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zadanie przydatne do kwalifikacji T.15 z przedmiotu Pracownia planowania żywienia.
 Pobierz (doc, 72,5 KB)

Podgląd treści

Zadanie z przedmiotu Pracownia planowania żywienia

1. Ustal zapotrzebowanie żywnościowe na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania kolacji dla 65 osób.
2. Sporządź kalkulację kosztów żywienia uwzględniającą całkowity i jednostkowy koszt kolacji. Do kosztu produktów dolicz 5% ryczałtu na przyprawy.
3. Całodzienna stawka żywieniowa wynosi 12 zł od osoby, a koszt kolacji nie powinien przekroczyć 25 % dziennej stawki żywieniowej (oblicz i porównaj)
4. Dokonaj oceny wartości odżywczej kolacji, wiedzą że dobowe zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi 75 g

Normatyw surowcowy na 6 porcji Cennik

|Mleko |2,90 zł /l |
|Chleb |1,80 zł /szt |
|Masło |24,00 zł/ kg |
|Jaja |0,45 zł szt |
|Szynka |20,00 zł/ kg |
|Ser żółty |16,60 zł/ kg |
|Sałata |3,80 zł /szt |
|Szczypiorek |1,69 zł/ p |
|Pomidor |5,90 zł /kg |
|Oliwa |19,90 zł /l |
|Mleko |1,2 l |
|Chleb |0,360 kg |
|Masło |0,06 kg |
|Jaja |0,120 kg |
|Szynka |0,180 kg |
|Ser żółty |0,120 kg |
|Sałata |0,120 kg |
|Szczypiorek |0,03 kg |
|Pomidor |0,06 kg |
|Oliwa |0,024 kg |

Zawartość tłuszczu w 100 produktu [w g ] Przelicznik

|Mleko |1,5 g |
|Chleb |1,1 g |
|Masło |82,0 g |
|Jaja |11,7 g |
|Szynka |12,8 g |
|Ser żółty |22,3 g |
|Sałata |0,2 g |
|Szczypiorek |0,3g |
|Pomidor |0,3 g |
|Oliwa |99,6 g |
|Mleko |1l = 1,04 kg |
|Chleb |1 szt = 0,3 kg |
|Jaja |1 szt = 0,05 kg |
|Sałata |1 szt = 0,10 kg |
|Szczypiorek |1 p = 0,025 kg |
|Oliwa |1l = 0,970 kg |

Do rozwiązania zadania wykorzystaj tabele

Zapotrzebowanie i koszty

|Lp |Nazwa surowca |j.m |Ilość na |Ilość na |
| | | |6 porcji |1 porcję |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| | | | | |
| |Suma | | | |

Wniosek