Dodaj publikację
Autor
Arleta Danielewicz
Data publikacji
2016-05-14
Średnia ocena
3,00
Pobrań
137

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Przykład realizacji projektu edukacyjnego o tematyce zdrowotnej realizowany przez uczniów gimnazjum i do nich adresowany.
 Pobierz (docx, 11,4 KB)

Podgląd treści

KARTA PROJEKTU EDUKACYJNEGO

1. Temat projektu :Czy wiem co jem?

2.Opiekun projektu :Arleta Danielewicz

3. Projekt adresowany do uczniów szkół gimnazjalnych

4. Cele projektu :

A)kształtowanie wśród nastolatków zachowań prozdrowotnych

B)zapoznanie dzieci z zasadami racjonalnego żywienia

C)wykazanie wpływu żywienia na stan zdrowia ,samopoczucie

D)Kształcenie takich cech jak :kreatywność i odpowiedzialność za własne działania w grupie

5. Metody pracy

A)praca indywidualna –samodzielne zdobywanie informacji na temat racjonalnego żywienia

B)praca w grupach

- przygotowanie piramidy żywieniowej z gotowych produktów spożywczych.

- opracowanie ankiety pozwalającej określić znajomość zasad zdrowego żywienia wśród dzieci.

-wykonanie planszy dydaktycznych

-sprawdzenie -jakie produkty można kupić w szkolnym sklepiku

-wykonanie zdrowych i kolorowych kanapek

C) Prezentacja efektów pracy grupy projektowej na forum szkoły (w klasach gimnazjalnych) :

- przedstawienie wyników ankiety oraz podstawowych zasad racjonalnego żywienia przy wykorzystaniu przygotowanych planszy dydaktycznych oraz piramidy żywieniowej.

-wykonanie oraz degustacja zdrowych i kolorowych kanapek.

6. Korzyści dla ucznia

A)Uczeń potrafi wybrać produkty dobre dla jego rozwoju ,dobrego samopoczucia

B)Uczeń nabywa zdrowych nawyków żywieniowych i jest świadomy zagrożeń wynikających

z niewłaściwego odżywiania.