Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
KARTA PROJEKTU EDUKACYJNEGO
1. Temat projektu :Czy wiem co jem?
2.Opiekun projektu :Arleta Danielewicz
3. Projekt adresowany do uczniów szkół gimnazjalnych
4. Cele projektu :
A)kształtowanie wśród nastolatków zachowań prozdrowotnych
B)zapoznanie dzieci z zasadami racjonalnego żywienia
C)wykazanie wpływu żywienia na stan zdrowia ,samopoczucie
D)Kształcenie takich cech jak :kreatywność i odpowiedzialność za własne działania w grupie
5. Metody pracy
A)praca indywidualna –samodzielne zdobywanie informacji na temat racjonalnego żywienia
B)praca w grupach
- przygotowanie piramidy żywieniowej z gotowych produktów spożywczych.
- opracowanie ankiety pozwalającej określić znajomość zasad zdrowego żywienia wśród dzieci.
-wykonanie planszy dydaktycznych
-sprawdzenie -jakie produkty można kupić w szkolnym sklepiku
-wykonanie zdrowych i kolorowych kanapek
C) Prezentacja efektów pracy grupy projektowej na forum szkoły (w klasach gimnazjalnych) :
- przedstawienie wyników ankiety oraz podstawowych zasad racjonalnego żywienia przy wykorzystaniu przygotowanych planszy dydaktycznych oraz piramidy żywieniowej.
-wykonanie oraz degustacja zdrowych i kolorowych kanapek.
6. Korzyści dla ucznia
A)Uczeń potrafi wybrać produkty dobre dla jego rozwoju ,dobrego samopoczucia
B)Uczeń nabywa zdrowych nawyków żywieniowych i jest świadomy zagrożeń wynikających
z niewłaściwego odżywiania.