Dodaj publikację
Autor
Magdalena Syc
Data publikacji
2016-10-17
Średnia ocena
0,00
Pobrań
124

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Kartkówka przeznaczona jest dla klasy III gimnazjum. Pozwala na sprawdzenie umiejętności zapisywania przez uczniów równań reakcji otrzymywania estrów, nazewnictwa estrów oraz zapisywania wzorów estrów na podstawie nazwy.
 Pobierz (pdf, 296,3 KB)

Podgląd treści

▌IMIĘ I NAZWISKO: / 14 punktów OCENA: kkkkkkkkkkk



Zad.1. Uzupełnij tekst: (0 – 3 pkt)

Estry, to związki powstałe w wyniku reakcji _________________ z ____________________ Reakcję tę nazywamy

____________________. Przebiega ona w obecności katalizatora – (podaj nazwę związku) ___________________.

Produktem ubocznym procesu jest . Atom tlenu wchodzący w skład wody pochodzi z cząsteczki ____________.


Zad.2. Uzupełnij poniższe równania reakcji oraz wpisz w wykropkowane miejsca nazwy związków. (0 – 6 pkt)



+


. . . . . . . . . . . .
(nazwa estru)

+













. . . . . . . . . . . .

+






Zad.3. Estry to związki nadające charakterystyczny zapach np. owocom, dlatego stosuje się je w przemyśle
spożywczym i kosmetycznym. Są również dodatkiem do rozpuszczalników. Uzupełnij poniższą tabelę
wpisując wzór strukturalny estru odpowiedzialnego za określony zapach. (0 – 5 pkt)

maślan butylu

ZAPACH

NAZWA ESTRU

WZÓR ESTRU

maślan etylu

octan propylu

maślan metylu

mrówczan etylu

octan etylu



H2SO4OHOCH3CH2CH2C+H2SO4HCOC3H7O+CH3COOH + C5H11OHCH3COOH + C2H5OHH2SO4 ▌KLUCZ ODPOWIEDZI


Zad.1. Uzupełnij tekst: (0 – 3 pkt)

Estry, to związki powstałe w wyniku reakcji o kwasów karboksylowych z o alkoholami . Reakcję tę nazywamy

ooreakcją estryfikacji . Przebiega ona w obecności katalizatora – (podaj nazwę związku) o kwasu siarkowego(VI) .

Produktem ubocznym procesu jest o woda . Atom tlenu wchodzący w skład wody pochodzi z cząsteczki o kwasu o.


Zad.2. Uzupełnij poniższe równania reakcji oraz wpisz w wykropkowane miejsca nazwy związków. (0 – 6 pkt)



+

H2O


octan pentylu

(nazwa estru)












+



+

mrówczan propylu

H2O

H2O








Zad.3. Estry to związki nadające charakterystyczny zapach np. owocom, dlatego stosuje się je w przemyśle
spożywczym i kosmetycznym. Są również dodatkiem do rozpuszczalników. Uzupełnij poniższą tabelę
wpisując wzór strukturalny estru odpowiedzialnego za określony zapach. (0 – 5 pkt)

maślan butylu


ZAPACH

NAZWA ESTRU

WZÓR ESTRU

maślan etylu

octan propylu

maślan metylu

mrówczan etylu

octan etylu

CH3CH2CH2COOCH2CH3CH3COOCH2CH2CH3CH3CH2CH2COOCH3HCOOCH2CH3CH3COOCH2CH3H2SO4HCOC3H7O+HCOOHC3H7OHH2SO4OHOCH3CH2CH2C+H2SO4OHOCH3CH2CH2C+C4H9OHCH3CH2CH2COOC4H9CH3COOH + C5H11OHCH3COOH + C2H5OHH2SO4CH3COOC5H11