Dodaj publikację
Autor
Renata Szostak
Data publikacji
2017-02-07
Średnia ocena
0,00
Pobrań
69

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zajęcia obejmujące wykonanie potraw wigilijnych oraz dekorację stołu.
 Pobierz (docx, 18,3 KB)

Podgląd treści

Scenariusz zajęć ,,Tradycyjne potrawy na stół wigilijny”

Zajęcia w dniu 8.12.2016r. pracownia gastronomiczna godz 8.00-13.00

Osoby odpowiedzialne za przeprowadzenie konkursu:

- Renata Szostak

- Beata Kuśmierczyk

- Barbara Pawłosek

-Anna Zdolska

Cele zajęć:

doskonalenie umiejętności gastronomicznych i cukierniczych

promowanie tradycyjnych polskich potraw wigilijnych

rozwijanie pasji kulinarnych

utrwalanie nawyku higieny i estetyki pracy

rozwijanie umiejętności pracy w grupie

wyrabianie umiejętności artystycznej aranżacji stołu wigilijnego

przygotowanie do egzaminu zawodowego

Forma zajęć: zbiorowa i indywidualna.

Metody: wyjaśnienia, pokaz, ćwiczenia produkcyjne.

Środki i materiały: surowce, narzędzia i sprzęt kuchenny, przepisy kulinarne,

elementy dekoracyjne.

Zajęcia będą polegały na wykonaniu potraw wigilijnych oraz wykorzystaniu wcześniej przygotowanych wyrobów i dekoracji. Uczniowie będą mieli wyznaczone zadania do wykonania.

Cele produkcyjne:

sporządzenie śledzi pod pierzynką oraz koreczków śledziowych

ugotowanie barszczu czerwonego

sporządzenie klusków z makiem

usmażenie racuchów drożdżowych

nakrycie stołu wigilijnego i dekoracja

ekspozycja potraw wigilijnych

Przy ocenie będą brane pod uwagę:

estetyka wyglądu ucznia

prawidłowe wykonania potraw

organizacja pracy podczas wykonywania zadań

ogólne wrażenie estetyczne stołu wigilijnego

Przebieg zajęć:

1.Czynności organizacyjne ( 10 min.):

sprawdzenie obecności

sprawdzenie wymaganego ubioru

przedstawienie celów zajęć

Instruktaż wstępny (20 min.):

przedstawienie zadań i celu produkcyjnego,

omówienie zagadnień związanych z realizacją zadań

rozdanie przepisów,

określenie kryteriów oceny

sprawdzenie zrozumienia wykonania zadań i kolejności poszczególnych procesów,

zwrócenie uwagi na poprawne posługiwanie się sprzętem i narzędziami, zgodne z przepisami bhp, na zachowanie higieny pracy.

Instruktaż bieżący (3,5 godz.):

sprawdzanie poprawności wykonywania poszczególnych czynności,

instruowanie przez nauczyciela

zwracanie uwagi na utrzymanie porządku i ładu na stanowisku pracy,

przypominanie o przestrzeganiu przepisów bhp,

przypomnienie o kończeniu pracy.

Instruktaż końcowy ( 30 min.):

podanie wyrobów wigilijnych na stół

krótka prezentacja wyrobów,

ocena pracy:

określenie prawidłowości przebiegu wykonania potraw

wykazanie wkładu pracy poszczególnych uczniów i własnej inicjatywy,

uwzględnienie organizacji pracy uczniów podczas wykonywanych zadań

ocena ogólnego wrażenia estetycznego stołu wigilijnego

Zakończenie zajęć ( 30 min.):

a) podsumowanie zajęć

b) prace porządkowe – mycie naczyń, narzędzi, sprzątanie stanowisk pracy i pracowni.