Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Scenariusz zajęć ,,Tradycyjne potrawy na stół wigilijny”
Zajęcia w dniu 8.12.2016r. pracownia gastronomiczna godz 8.00-13.00
Osoby odpowiedzialne za przeprowadzenie konkursu:
- Renata Szostak
- Beata Kuśmierczyk
- Barbara Pawłosek
-Anna Zdolska
Cele zajęć:
doskonalenie umiejętności gastronomicznych i cukierniczych
promowanie tradycyjnych polskich potraw wigilijnych
rozwijanie pasji kulinarnych
utrwalanie nawyku higieny i estetyki pracy
rozwijanie umiejętności pracy w grupie
wyrabianie umiejętności artystycznej aranżacji stołu wigilijnego
przygotowanie do egzaminu zawodowego
Forma zajęć: zbiorowa i indywidualna.
Metody: wyjaśnienia, pokaz, ćwiczenia produkcyjne.
Środki i materiały: surowce, narzędzia i sprzęt kuchenny, przepisy kulinarne,
elementy dekoracyjne.
Zajęcia będą polegały na wykonaniu potraw wigilijnych oraz wykorzystaniu wcześniej przygotowanych wyrobów i dekoracji. Uczniowie będą mieli wyznaczone zadania do wykonania.
Cele produkcyjne:
sporządzenie śledzi pod pierzynką oraz koreczków śledziowych
ugotowanie barszczu czerwonego
sporządzenie klusków z makiem
usmażenie racuchów drożdżowych
nakrycie stołu wigilijnego i dekoracja
ekspozycja potraw wigilijnych
Przy ocenie będą brane pod uwagę:
estetyka wyglądu ucznia
prawidłowe wykonania potraw
organizacja pracy podczas wykonywania zadań
ogólne wrażenie estetyczne stołu wigilijnego
Przebieg zajęć:
1.Czynności organizacyjne ( 10 min.):
sprawdzenie obecności
sprawdzenie wymaganego ubioru
przedstawienie celów zajęć
Instruktaż wstępny (20 min.):
przedstawienie zadań i celu produkcyjnego,
omówienie zagadnień związanych z realizacją zadań
rozdanie przepisów,
określenie kryteriów oceny
sprawdzenie zrozumienia wykonania zadań i kolejności poszczególnych procesów,
zwrócenie uwagi na poprawne posługiwanie się sprzętem i narzędziami, zgodne z przepisami bhp, na zachowanie higieny pracy.
Instruktaż bieżący (3,5 godz.):
sprawdzanie poprawności wykonywania poszczególnych czynności,
instruowanie przez nauczyciela
zwracanie uwagi na utrzymanie porządku i ładu na stanowisku pracy,
przypominanie o przestrzeganiu przepisów bhp,
przypomnienie o kończeniu pracy.
Instruktaż końcowy ( 30 min.):
podanie wyrobów wigilijnych na stół
krótka prezentacja wyrobów,
ocena pracy:
określenie prawidłowości przebiegu wykonania potraw
wykazanie wkładu pracy poszczególnych uczniów i własnej inicjatywy,
uwzględnienie organizacji pracy uczniów podczas wykonywanych zadań
ocena ogólnego wrażenia estetycznego stołu wigilijnego
Zakończenie zajęć ( 30 min.):
a) podsumowanie zajęć
b) prace porządkowe – mycie naczyń, narzędzi, sprzątanie stanowisk pracy i pracowni.