Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Konspekt zajęć o charakterze kulinarnym
Temat zajęć: Wykonujemy sałatkę owocową.
Data: ………………….
Prowadzący : mgr Agnieszka Rogowska
Miejsce prowadzenia zajęć : sala gospodarstwa domowego
Charakterystyka grupy : pięć dziewczynek w wieku od 6 do 17 lat upośledzonych umysłowo w stopniu umiarkowanym, w tym trzy niewidome, jedna z niedosłuchem i jedna
z cechami autyzmu. Dwie dziewczynki są padaczkowe.
Cele operacyjne :
Uczeń
- rozpoznaje owoce, zna ich kształt, kolor i smak,
- wykonuje na miarę swoich możliwości sałatkę,
- estetycznie spożywa posiłek.
Cele rewalidacyjne :
- rozwijanie koordynacji wzrokowo – ruchowej,
- doskonalenie umiejętności koncentracji uwagi na wykonywanej czynności,
- kształtowanie prawidłowej postawy ciała podczas pracy.
Cele wychowawcze :
- doskonalenie umiejętności wyczekiwania na swoją kolej,
- doskonalenie umiejętności współpracy w grupie,
- dbanie o ład i porządek w sali.
Cele ruchowe :
- doskonalenie orientacji przestrzennej
- doskonalenie prawidłowych wzorców ruchowych
Metody pracy :
- słowna, poglądowa, praktycznego działania,
Formy pracy :
- indywidualna, zbiorowa
Środki dydaktyczne :
- owoce, jogurt, noże, deska do krojenia, łyżki, miseczki.
Przebieg zajęć :
1. Przywitanie się.
2. Podanie tematu zajęć.
3. Umycie rąk .
4. Zadbanie o prawidłową pozycje ciała
5. Rozpoznawanie i nazywanie przyniesionych owoców różnymi zmysłami (węch, smak, dotyk).
- co to jest za owoc ?
- jaki ma kolor ?
- jaki mam kształt ?
- czy są tu dwa, trzy takie same ?
6. Omówienie zasad wykonania sałatki – estetyka i bezpieczeństwo podczas pracy.
7. Wykonanie sałatki
8. Przełożenie sałatki do miseczek
9. Indywidualne, samodzielne lub z pomocą jedzenie.
10. Sprzątanie stanowisk pracy.
11. Podsumowanie zajęć :
- co dziś robiliśmy ?
- jakie owoce wykorzystaliśmy ?
12. Podziękowanie za udział w zajęciach – pochwalenie za aktywność i udział w zajęciach.
W trakcie realizacji mogą wystąpić zmiany wynikające z aktualnego samopoczucia dzieci biorących udział w zajęciach.