Dodaj publikację
Autor
Ewa Frycz
Data publikacji
2017-05-31
Średnia ocena
0,00
Pobrań
107

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Konspekt lekcji z obsługi konsumenta w technikum hotelarskim.
 Pobierz (doc, 38,5 KB)

Podgląd treści


KONSPEKT LEKCJI OBSŁUGA KONSUMENTA Kl. 2 at

Prowadząca :Ewa Frycz
ZS im. J. Koszczyca Witkiewicza
w Kazimierzu Dolnym

TEMAT LEKCJI : Rodzaje i zastosowanie bielizny stołowej.

Dział 2: Zasady nakrywania do stołu

Czas trwania: 1 godz. lekcyjna

Cel ogólny: Poznanie elementów bielizny stołowej .

Cele operacyjne:

Wiadomości:
Zapamiętywanie wiadomości. Uczeń:
- podaje definicję bielizny stołowej
- wymienia elementy bielizny stołowej
- zna zasady nakrywania stołów
- zna sposoby mocowania moltonów
- zna funkcje moltonów, obrusów, napperonów, set, laufrów, skirtingów i serwet indywidualnego użytku

Zrozumienie wiadomości. Uczeń:
- stosuje poprawnie nazewnictwo dotyczące elementów bielizny stołowej
- dzieli obrusy ze względu na ich przeznaczenie

Umiejętności:
Zastosowanie umiejętności w sytuacjach typowych. Uczeń:
- określa jakie czynności należy wykonać nakrywając stół
- dobiera bieliznę i prawidłowo nakrywa stół
- aktywnie uczestniczy w zajęciach

Metody nauczania:
wykład, , prezentacja, ćwiczenia.

Formy organizacyjne pracy uczniów :
-indywidualna

Środki dydaktyczne:

- podręcznik R.Szajna ,D. Ławniczak, A.Ziaja- Obsługa gości ,cz.1wyd.REA;
E. Czarnecka -Skubina – Obsługa gości w gastronomii i cateringu wyd. SGGW
- materiały własne
- tablica interaktywna
-strona internetowa www.scholaris.pl
- instrukcje słowne do ćwiczeń
- bielizna stołowa w sali
-kartki z nazwami elementów bielizny stołowej

Przebieg lekcji:

|Ogniwa lekcji |Działania nauczyciela |Działania ucznia |
|Część wstępna(organizacyjna) |Sprawdzenie listy obecności |Odpowiadają na pytania, |
|5min |Sprawdzenie przygotowania do |przygotowują miejsca pracy |
| |zajęć. | |
|Część nawiązująca |Nawiązuje do poprzedniej lekcji, sprawdza pracę |Odpowiadają na pytania. |
|7 min |domową. |Zapisują temat i zagadnienia. |
| |Podaje temat lekcji i zagadnienia: | |
| |1 .Pojęcie bielizny stołowej. | |
| |2.Rodzaje bielizny. | |
| |3.Zasady składania i rozkładania obrusów. | |
| |4.Formy składania serwetek. | |
| |5.Zapasy bielizny stołowej w zakładzie | |
| |gastronomicznym. | |
|Część postępująca |Przedstawia prezentację na tablicy interaktywnej. |Oglądają prezentację, |
|15 min |Objaśnia. |odpowiadają na pytania, |
| |Prosi o notowanie nazw elementów bielizny |słuchają wyjaśnień , |
| |stołowej. |notują , rozwiązują ćwiczenia na tablicy |
| | |interaktywnej. |
|Część podsumowująca |Podsumowuje i ocenia pracę uczniów. Zadaje pracę |Zapisują pracę domową, porządkują miejsca |
|18 min |domową: |pracy. |
| |Proszę ze strony internetowej oraz dostępnej | |
| |literatury scharakteryzować omawiane elementy | |
| |bielizny stołowej. Co to jest kelnerka i sukienka,| |
| |jakie jest ich zastosowanie jako elementu bielizny| |
| |stołowej. | |
| | | |
| | | |