Dodaj publikację
Autor
Katarzyna Tunkiewicz
Data publikacji
2017-10-08
Średnia ocena
0,00
Pobrań
148

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Karta pracy - jako ewaluacja zajęć do scenariusz lekcji "Sporządzanie ciast zarabianych na stolnicy - ciasto pierogowe". Karta ta jest podsumowaniem lekcji - zajęć praktycznych dot. sporządzania pierogów.
 Pobierz (doc, 47,5 KB)

Podgląd treści


Zał. 5

Karta pracy - ciasta zarabiane na stolnicy (ewaluacja zajęć)

I. Dokonaj podziału ciast ze względu na technikę zarabiania (uzupełnij pola):
1. ciasta wyrabiane na stolnicy:
a. makaronowe: ………………….., ……………….., ………………….
b. …………………..
c. …………………..: pierogi, …………………, ……………………….
d. …………………..: kopytka, ……………….., ………………………..

2. ciasta wyrabiane w naczyniu np.:
a. …………………....,
b. ……………………,
c. …………………….,

II. Wskaż w odpowiedniej kolejności etapy przyrządzania ciast wyrabianych na stolnicy:
a. przesiewanie mąki, wyrabianie ciasta, formowanie.
b. wyrabianie ciasta, formowanie.
c. przesiewanie maki, zarabianie ciasta, wyrabianie ciasta, formowanie.
d. wyrabianie ciasta, zarabianie ciasta, formowanie.
III. Na czym polega zarabianie ciasta?
a. na spulchnianiu mąki przez jej napowietrzenie.
b. na połączeniu mąki z płynem i innymi składnikami.
c. na sklejeniu wszystkich składników w jednolitą masę i wprowadzeniu dużej ilości powietrza.
d. nadaniu ciasta odpowiedniego kształtu i wielkości.
IV. Uzupełnij zdanie:
Przesiewnie mąki ma na celu: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
V. Uporządkuj w odpowiedniej kolejności etapy przyrządzania ciasta makaronowego wyrabianego na stolnicy, wpisując właściwą literę do diagramu.
|1 | |
|2 | |
|3 | |
|4 | |
|5 | |
|6 | |
|7 | |

a. Odmierzyć odpowiednią ilość płynu.
b. Uformować na stolnicy kopczyk z mąki, zrobić wgłębienie, wlać jajo i płyn.
c. Przesiać mąkę.
d. Umyć jaja, wybić do naczynia.
e. Wyrobić ciasto rękami.
f. Zarobić ciasto nożem.
g. Formować kluski.

VI. Uzupełnij poniższe zdania dotyczące ciast zarabianych na stolnicy.

1. Składnikami ciasta na zacierki są:………………………………………….
Sposoby formowania zacierek to: ……………………………………………,…………………………………………..,……………………
2. Ciasto na makaron sporządza się z mąki, jaj, szczypty soli, wody. Z ciasta makaronowego (kluskowego) możemy otrzymać następujące wyroby: …………………,………………………,…………………….
3. Przygotowując makaron należy przesuszony placek o grubości……………..zwinąć w………………i kroić makaron szerokości…………. Sporządzając kluski z ciasta makaronowego należy przesuszony placek o grubości ……...pokroić w……………… szerokości ……….., nałożyć na siebie i krajać kluski szerokości……………………...
4. Łazanki to wyrób z ciasta makaronowego w kształcie……………………lub …………………. o grubości…….i szerokości……………………
5. Ciasta pierogowe są rzadsze, …………………i lepkie w odróżnieniu od …………………., sprężystych ciast makaronowych. Do sporządzenia ciasta pierogowego używa się jaj w ilości………..sztuk na 1 kg mąki oraz wody w ilości ………………….cm3 na 1 kg mąki.

Praca domowa

Korzystając ze zdobytych wiadomości, dostępnej literatury, Internetu odpowiedz na pytania:

1. Czym różnią się uszka od kołdunów.
2. Jakie zastosowanie mają uszka i kołduny.
3. Zaproponuj 3 rodzaje nadzień słodkich i słonych do pierogów.