Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
TEMAT: Jeden sok, wiele kolorów – zabawy z czerwoną kapustą.
1. Przygotuj sok z czerwonej kapusty:
• pokrój drobno kilka liści czerwonej kapusty;
• wrzuć do garnka ze stali nierdzewnej (inny może zafarbować), zalej wrzącą wodą – poproś o pomoc osobę dorosłą;
• odstaw do ostygnięcia;
• gdy ostygnie – oddziel sok od liści – możesz użyć sitka;
• sok przelej do słoika i szczelnie zamknij;
• możesz przechowywać go w lodówce przez maksymalnie 3 dni – po tym czasie może stracić swoje właściwości.
2. W probówkach/kubeczkach umieść substancje, których odczyn chcesz zbadać. Pamiętaj, aby z substancji występujących w postaci ciała stałego (proszek, kryształki) sporządzić roztwór – wystarczy dolać niewielką ilość wody i wymieszać do rozpuszczenia. Do doświadczenia możesz wykorzystać między innymi:
• ocet;
• sodę oczyszczoną;
• sok pomarańczowy lub z cytryny;
• kwasek cytrynowy;
• proszek do prania;
• wodę gazowaną i niegazowaną;
• witaminę C;
• coca-colę;
• sól kuchenną.
3. Do każdej probówki/każdego kubeczka dodaj pipetą lub strzykawką niewielką ilość soku
z czerwonej kapusty. Obserwuj, jaką barwę przybierze roztwór.
4. Oceń, jaki odczyn ma roztwór w każdym naczyniu. Pamiętaj, że:
• barwa czerwona/różowa – odczyn kwaśny (kwasowy);
• barwa niebieska/granatowa – odczyn obojętny;
• barwa niebieskozielona/zielona – odczyn zasadowy;
• barwa żółta – odczyn bardzo silnie zasadowy (z podanych odczynników bardzo trudno go otrzymać)
WYJAŚNIENIE: Nauki przyrodnicze zajmuję się między innymi badaniem roztworów. Jednym z jego elementów jest określanie odczynu. Wyróżniamy odczyn kwaśny (kwasowy), obojętny i zasadowy. Nie oznacza to jednak, że wszystkie roztwory o odczynie kwaśnym są takie w smaku – nie wolno tego sprawdzać! Zbadanie odczynu roztworu często jest bardzo ważne w pracy naukowca. Tak jak my – ludzie – preferujemy różne smaki – słodkie, ostre, gorzkie, słone – tak niektóre przemiany i reakcje chemiczne również potrafią być bardzo „wybredne” i zachodzą tylko w roztworach o ściśle określonym odczynie. Dlatego często – aby zakończyć eksperyment sukcesem – naukowcy muszą najpierw zbadać odczyn roztworu. W laboratorium możemy znaleźć wiele substancji, które nam pomogą nam osiągnąć ten cel
w sposób bezpieczny i bez dużego wysiłku. Często mają bardzo skomplikowane nazwy – fenoloftaleina, oranż metylowy, błękit tymolowy, zieleń bromokrezolowa. Jednym z takich odczynników, który możemy przygotować samodzielnie w domu, jest sok z czerwonej kapusty. W zależności od odczynu przyjmuje różne barwy i daje natychmiastowy efekt.
A poza tym – przygotowane próbki pięknie się prezentują!
KARTA PRACY
Jeden sok – wiele kolorów. Zabawy z sokiem z czerwonej kapusty.
1. Z podanych nazw przyrządów i odczynników wybierz te, które są niezbędne do przeprowadzenia doświadczenia. Podkreśl je.
sok z czerwonej kapusty, sok wiśniowy, szczypce, mikroskop, łyżeczka, pipeta/strzykawka, nóż, woda, substancje, których odczyn chcemy ...