Dodaj publikację
Autor
Maria Urbańczyk
Data publikacji
2018-05-05
Średnia ocena
0,00
Pobrań
95

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Krzyżówka i rebusy na lekcje dodatkowe.
 Pobierz (doc, 73,5 KB)

Podgląd treści


Karta pracy

Poznajemy składniki pokarmowe

|Zadanie 1, Wyobraź sobie, że jesteś tajnym agentem i musisz odczytać wiadomość zapisaną szyfrem. Kluczem do szyfru jest alfabet i liczby atomowe |
|pierwiastków chemicznych w układzie okresowym. Pierwsza część jest zaszyfrowana za pomocą alfabetu – odczytaj litery oznaczone podanymi liczbami. |
|Natomiast do odczytania drugiej części trzeba użyć układu okresowego pierwiastków chemicznych – odczytaj symbole chemiczne pierwiastków o podanych |
|liczbach atomowych. |
| |
|1 |
|2 |
|3 |
|4 |
|5 |
|6 |
|7 |
|8 |
|9 |
|10 |
|11 |
|12 |
|13 |
|14 |
|15 |
|16 |
|17 |
|18 |
|19 |
|20 |
|21 |
|22 |
|23 |
|24 |
| |
|A |
|B |
|C |
|D |
|E |
|F |
|G |
|H |
|I |
|J |
|K |
|L |
|Ł |
|M |
|N |
|O |
|P |
|R |
|S |
|T |
|U |
|W |
|Y |
|Z |
| |
| |
|Klucz |
|Alfabet |
|Układ okresowy pierwiastków chemicznych |
| |
|Szyfr I. |
|14, 1, 11, 18, 16, 5, 12, 5, 14, 5, 15, 20, 23 |
|20, 15, 16, 11, 19, 17, 12 |
| |
|Szyfr II. |
|14, 9, 11, 18, 16, 5, 12, 5, 14, 5, 15, 20, 23 |
|14, 26, 30, 9, 35, 82, 29, 53, 34, 24 |
| |
| |
|Szyfr I.: ______________________________________ to ______________________________________________. |
| |
|Szyfr II.: _____________________________________ to ______________________________________________. |

Zadanie 2. Rozwiąż krzyżówkę i zapisz hasło.

Pytania do krzyżówki:
1. Dostarczają energii cieplnej.
2. Posiłek między obiadem a kolacją.
3. Pełnią funkcje regulującą.
4. Podstawowy materiał budulcowy.
5. Witaminowy, owocowo- warzywny dodatek do obiadu.
6. Dbałość o czystość i zdrowie.
7. Sztuczne związki, których należy unikać w pokarmach.

|1 | | | | | | | | | |
|J |A |B |Ł |K |O |Y |A |R |A |
|O |W |E |O |O |D |N |R |P |G |
|K |I |W |I |K |Ż |I |C |A |O |
|Y |A |W |O |O |I |A |H |P |D |
|B |A |P |N |S |E |L |E |R |A |
|U |E |I |U |E |D |Ł |W |Y |U |
|R |G |R |U |S |Z |K |A |K |G |
|A |G |R |E |S |T |I |E |A |Ż |
|K |Y |C |B |A |N |A |N |I |E |

Hasło......................................................................................................................................................

Zadanie 4. Przyporządkuj składniki pokarmowe do odpowiednich funkcji w życiu człowieka:

1. Białka A. Funkcja energetyczna
2. Cukry B. Funkcja budulcowa
3. Woda i sole mineralne C. Funkcja termoregulująca
4. Tłuszcze D. Funkcja odżywcza
E. Funkcja regulująca