Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI (kwalifikacja T.4) - Zadanie praktyczne nr 1
Korzystając z podanej receptury i Instrukcji technologicznej, wykonaj 1 kg rogalików z budyniem i polewą kakaowąOblicz ilość składników potrzebnych do wykonania 3,5 kg gotowych wyrobów. Wyniki zapisz w tabeli "Receptura na 3,5 kg rogalików". Surowce zostały odważone zgodnie z "Wykazem surowców na rogaliki z budyniem". Sporządzone rogaliki wraz z wypełnioną tabelą pozostaw na stanowisku egzaminacyjnym. Sprzęt, narzędzia i urządzenia używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i ochrony środowiska.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.
Ocenie podlegać będą rezultaty:
- rogaliki z budyniem
- sposób formowania i wykańczania rogalików
- receptura na 3,5 kg rogalików
- przebieg przygotowania surowców oraz wykonania 1 kg rogalików
Receptura na 1 kg rogalików z budyniem
Ciasto
Drożdże 50 g
Jaja 1 szt
Mąka 500 g
Margaryna palma 250g
Śmietana 120 g
Sposób wykonania:
1. Mąkę posiekać z tłuszczem
2. Sporządzić masę z jaja, drożdży i śmietany
3. Masę dodać do mąki, zarobić, wyrobić i schłodzić
4. Ciasto wałkować na grubość 2-3 milimetrów i wykrawać krążki talerzykiem śniadaniowym.
5. wycięte koła dzielić na 8 trójkątów nakładać zimny budyń i zwijać rogaliki.
6. piec na jasno złoty kolor w temp.180C przez ok.15-20 min.
7. wystudzone rogaliki polać polewą kakaową
Budyń
Mleko 2% 250ml
Mąka ziemniaczana 30g
Cukier 25g
Żółtko 1 sztuka
Masło 30 g
Cukier waniliowy ½ paczki
Z części zimnego mleka i mąki ziemniaczanej sporządzić zawiesinę
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, zagęścić zawiesiną, zagotować
Zestawić z ognia dodać zahartowane żółtko, schłodzić.
Polewa kakaowa
Cukier 150 g
Palma 150 g
Kakao 1/4paczki
Woda 4 łyżki
Wszystkie składniki włożyć do garnka, zagotować na małym ogniu, chwilę gotować intensywnie mieszając.
Miejsce na obliczenia” receptura na 3,5 kg rogalików". :
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
ROK SZKOLNY 2016/2017
KRYTERIA OCENIANIA
Nazwa kwalifikacji: Produkcja wyrobów cukierniczych
Oznaczenie arkusza: T:04-01-15
Oznaczenie kwalifikacji: T.04
Numer zadania: 01
Wypełnia egzaminator
Kod ośrodka
Kod egzaminatora
Data egzaminu
Godzina rozpoczęcia egzaminu
Numer PESEL zdającego
Numer stanowiska
Nr stanowiska
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny Egzaminator wpisuje T jeżeli zdający spełnił kryterium albo N jeżeli nie spełnił
Rezultat 1. Rogaliki
1
Wygląd zewnętrzny: kolor złoty, nie są przypalone
2
Struktura: krucha delikatna, bez oznak zakalca, porowata, budyń nie zważony, bez grudek
3
Smak i zapach: typowy dla rogalików
Rezultat 2. Sposób formowania i wykańczania rogalików
1
Jednolitość partii wyrobu: kształt właściwy ...