Dodaj publikację
Autor
Katarzyna Rejewska-Markiewicz
Data publikacji
2018-05-31
Średnia ocena
0,00
Pobrań
42

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Przykładowy próbny egzamin T.4.
 Pobierz (docx, 27,8 KB)

Podgląd treści

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI (kwalifikacja T.4) - Zadanie praktyczne nr 1

Korzystając z podanej receptury i Instrukcji technologicznej, wykonaj 1 kg rogalików z budyniem i polewą kakaowąOblicz ilość składników potrzebnych do wykonania 3,5 kg gotowych wyrobów. Wyniki zapisz w tabeli "Receptura na 3,5 kg rogalików". Surowce zostały odważone zgodnie z "Wykazem surowców na rogaliki z budyniem". Sporządzone rogaliki wraz z wypełnioną tabelą pozostaw na stanowisku egzaminacyjnym. Sprzęt, narzędzia i urządzenia używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i ochrony środowiska.

Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.

Ocenie podlegać będą rezultaty: 

- rogaliki z budyniem

- sposób formowania i wykańczania rogalików  

- receptura na 3,5 kg rogalików

- przebieg przygotowania surowców oraz wykonania 1 kg rogalików

Receptura na 1 kg rogalików z budyniem

Ciasto

Drożdże 50 g

Jaja 1 szt

Mąka 500 g

Margaryna palma 250g

Śmietana 120 g

Sposób wykonania:

1. Mąkę posiekać z tłuszczem

2. Sporządzić masę z jaja, drożdży i śmietany

3. Masę dodać do mąki, zarobić, wyrobić i schłodzić

4. Ciasto wałkować na grubość 2-3 milimetrów i wykrawać krążki talerzykiem śniadaniowym.

5. wycięte koła dzielić na 8 trójkątów nakładać zimny budyń i zwijać rogaliki.

6. piec na jasno złoty kolor w temp.180C przez ok.15-20 min.

7. wystudzone rogaliki polać polewą kakaową

Budyń

Mleko 2% 250ml

Mąka ziemniaczana 30g

Cukier 25g

Żółtko 1 sztuka

Masło 30 g

Cukier waniliowy ½ paczki

Z części zimnego mleka i mąki ziemniaczanej sporządzić zawiesinę

Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, zagęścić zawiesiną, zagotować

Zestawić z ognia dodać zahartowane żółtko, schłodzić.

Polewa kakaowa

Cukier 150 g

Palma 150 g

Kakao 1/4paczki

Woda 4 łyżki

Wszystkie składniki włożyć do garnka, zagotować na małym ogniu, chwilę gotować intensywnie mieszając.

Miejsce na obliczenia” receptura na 3,5 kg rogalików".  :

EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE

ROK SZKOLNY 2016/2017

KRYTERIA OCENIANIA

Nazwa kwalifikacji: Produkcja wyrobów cukierniczych

Oznaczenie arkusza: T:04-01-15

Oznaczenie kwalifikacji: T.04

Numer zadania: 01

Wypełnia egzaminator

Kod ośrodka

Kod egzaminatora

Data egzaminu

Godzina rozpoczęcia egzaminu

Numer PESEL zdającego

Numer stanowiska

Nr stanowiska

Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny Egzaminator wpisuje T jeżeli zdający spełnił kryterium albo N jeżeli nie spełnił

Rezultat 1. Rogaliki

1

Wygląd zewnętrzny: kolor złoty, nie są przypalone

2

Struktura: krucha delikatna, bez oznak zakalca, porowata, budyń nie zważony, bez grudek

3

Smak i zapach: typowy dla rogalików

Rezultat 2. Sposób formowania i wykańczania rogalików

1

Jednolitość partii wyrobu: kształt właściwy ...