Dodaj publikację
Autor
Andrzej Bezmian
Data publikacji
2019-01-10
Średnia ocena
0,00
Pobrań
48

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Estry są grupą związków chemicznych, które wykorzystujemy w życiu codziennym. Jedne z nich są wspaniałymi dodatkami do różnorodnych produktów, inne zaś są toksyczne lub szkodliwe. Struktura chemiczna estrów, reakcje ich powstawania nastręczają wiele trudności uczniom. Pragnę pomóc nauczycielom w omówieniu tego zagadnienia tworząc kartę pracy.
 Pobierz (docx, 455,5 KB)

Podgląd treści

Estry- karta pracy do nauki chemii w klasie ósmej.

Zadanie 1

Zapisz reakcję oraz narysuj wzór cząsteczkowy estru. Wykonaj model estru używając kulek papieru do modelu atomów i flamastrów do wiązań chemicznych na kartce papieru.

Dopasuj nazwę estru do związku chemicznego powyższej reakcji.

- octan metylu

-octan etylu

-mrówczan butylu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Zadanie 2

Ile rodników posiada jeden ester? Zapisz schemat estryfikacji.

-jeden

-dwa

-trzy

Przepisz poniższą reakcję:

Zadanie 3

Na etykietach znaleziono opisy, które na podstawie rozmowy telefonicznej! należy przypisać do wpływu na człowieka:

sorbinian potasu rakotwórczy ester

estryfikacja kwasem cytrynowym sól cholesterolowa alkoholu tworzy estry

kwas cytrynowy alkohol w połączeniu z kwasami tłuszczowymi tworzy estry

cholekalcyferol tworzą tłuszcze, a te z alkoholami estry

estry sterolu estry sterolu są rakotwórcze chociaż obniżają cholesterol

retinol niższe kwasy karboksylowe + alkohol = rak lub toksyczność

kwas tłuszczowy tłuszcze są estrami

glicerydy

Estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi alifatycznych o krótkich łańcuchach węglowych są cieczami słabo mieszającymi się z wodą, o intensywnym i dość przyjemnym zapachu. Są one jednak w większych dawkach toksyczne, a niektóre są też rakotwórcze.

Zadanie 4

Napisz kilka zastosowań estrów

Zadanie 5

Niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach jako alkohole i w tej postaci są przyswajalne przez człowieka. Alkohol.

Witamina A - jest to ester – palmitynian retinolu, który w jelicie cienkim ulega deestryfikacji do alkoholu – retinol.

Witamina E – tokoferol.

Jako alkohole zapobiegają nowotworom.

Rozpuszczalność witamin w różnych tłuszczach.

Uzupełnij: Witamina A najlepiej rozpuszcza się w……………………………. - ………….ug/100g

Witamina E najlepiej rozpuszcza się w ………………………………………. - ………………mg/100g

W oliwie z oliwek ich rozpuszczalność wynosi zaledwie od…………….…. do…………..….