Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Plan rozwoju zawodowego
na stopień nauczyciela dyplomowanego
Barbara Lipska
Nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Nr 3 RCKU im. Stanisława Staszica w Łosicach.
Zadania i działania ujęte w planie zostały opracowane w oparciu o rozporządzenie MEN z dnia 1marca
2013r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego nauczycieli.
Plan rozwoju zawodowego został opracowany na okres stażu trwającego od 01.09.2016r. do 31.05. 2019r.
1
Zadania wynikające z rozporządzenia MEN z dnia 1 marca 2013r.
DZIAŁANIE
FORMY REALIZACJI
TERMIN
OCZEKIWANE
ZADAŃ
REALIZACJI
EFEKTY
UWAGI
Podejmowanie działań mających na celu doskonalenie warsztatu i metod pracy, w tym
doskonalenie umiejętności stosowania technologii informacyjnej i komunikacyjnej
§ 8 ust. 1 pkt. 1
Uzyskanie pozytywnych
efektów w pracy
dydaktycznej,
wychowawczej lub
opiekuńczej na skutek
wdrożenia działań
mających na celu
doskonalenie pracy
własnej i podniesienie
jakości pracy placówki.
(§ 8 ust. 2 pkt.1)
1. Analiza przepisów prawa
oświatowego dotyczących
awansu zawodowego.
2. Udział w szkoleniach
poświęconych interpretacji
Karty Nauczyciela i
Rozporządzenia MEN w
sprawie awansu zawodowego
nauczycieli.
3. Udział w pracy organów
szkoły związanych z
realizacją jej podstawowych
funkcji i wynikających z nich
zadań :
udział w pracach
mających na celu
udoskonalanie
przedmiotowego systemu
oceniania z przedmiotów
gastronomicznych
praca w komisjach
Okres stażu
Okres stażu
Okres stażu
Przypomnienie i
pogłębienie wiedzy
dotyczącej prawa
oświatowego.
Doskonalenie własnego
warsztatu pracy.
Wzbogacenie warsztatu
pracy.
zaświadczenia o
ukończeniu
seminarium teczka
akt osobowych
zaświadczenia o
ukończonych
warsztatach,
konferencjach,
2
nadzorujących przebieg
egzaminów maturalnych i
zawodowych
pełnienie funkcji
wychowawcy.
4. Organizowanie i
przeprowadzanie konkursów.
5. Współpraca z
wychowawcami klas:
przekazywanie własnych
obserwacji dotyczących
postępów w nauce bądź
problemów
wychowawczych.
6. Przeprowadzenie próbnych
egzaminów zawodowych w
zawodzie technik żywienia
i usług gastronomicznych.
7. Kierowanie i zarządzanie
zespołem klasowym i
rodzicielskim:
pełnienie funkcji
wychowawcy klasy,
spotkania i współpraca z
rodzicami,
pedagogizacja rodziców
na spotkaniach
klasowych
zapoznanie uczniów oraz
2015 – 2019
Na bieżąco
Na bieżąco
Na bieżąco
Pogłębienie wiedzy i
rozwijanie
zainteresowań uczniów.
Pogłębianie wiedzy
młodzieży
Nawiązanie
prawidłowych relacji z
rodzicami służących
wspomaganiu w
wychowaniu i nauczaniu
młodzieży.
Zapisy w dzienniku
Arkusz
egzaminacyjne.
Sprawozdania
Notatki ze spotkań
3
Strona internetowa
szkoły
Poznanie ucznia i jego
potrzeb.
Wzrost świadomości
rodziców na temat
problemów
wychowawczych i
dydaktycznych oraz
współczesnych
zagrożeń
cywilizacyjnych
rodziców z
przedmiotowym
systemem oceniania,
pomoc w
przygotowywaniu
uroczystości klasowych,
opieka nad
klasopracownią
gastronomiczną,
przygotowywanie
uroczystości szkolnych,
imprez szkolnych z
udziałem uczniów klas
gastronomicznych.
8. Pełnienie funkcji opiekuna
Samorządu Uczniowskiego
szkoły
Według
kalendarza
imprez
szkolnych
1. Rozpoznanie i próba
rozwiązania problemu:
pogłębianie wiedzy i
Na bieżąco
Rozwiązanie ...