Dodaj publikację
Autor
Zofia Pajka
Data publikacji
2019-05-25
Średnia ocena
0,00
Pobrań
36

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Program innowacji kółka kulinarnego prowadzonego w języku angielskim.
 Pobierz (pdf, 830,8 KB)

Podgląd treści


Innowacja pedagogiczna programowo- metodyczna

w Szkole Podstawowej nr 6

z Oddziałami Integracyjnymi im. Jana Pawła II

w Łaziskach Górnych

„ School chef ”

Zajęcia kulinarne prowadzone w

języku angielskim

Autor: mgr Zofia Pajka

Spis treści:

1. Wstęp .................................................................................................................................3

1.1. Zasady innowacji .........................................................................................................3

1.2. Ogólna charakterystyka innowacji: ...............................................................................3

2. Warunki realizacji programu:..............................................................................................4

3. Cele programu: ...................................................................................................................4

3.1 Cele ogólne ...................................................................................................................4

3.2 Cele szczegółowe ..........................................................................................................4

4. Treści nauczania: ................................................................................................................5

5. Metody i formy pracy z uczniem ........................................................................................6

6. Środki dydaktyczne ............................................................................................................6

7. Przewidywane osiągnięcia uczniów: ...................................................................................6

8. Ewaluacja programu ...........................................................................................................7

9. Proponowana tematyka zajęć: .............................................................................................7

2

1. Wstęp

1.1. Zasady innowacji:

Prezentowany poniżej program autorski dotyczy zajęć kulinarnych prowadzonych w

języku angielskim w ramach dodatkowych godzin realizowanych przez nauczyciela. Jest to

innowacja pedagogiczna programowo-metodyczna. Ze względu na ich specyfikę, zajęcia

będą odbywały się w wymiarze 2 godzin tygodniowo, co 2 tygodnie. Zajęcia kulinarne

prowadzone będą w pracowni językowej, gdzie znajduje się tablica multimedialna bądź na

szkolnej jadalni. Zajęcia przeznaczone są dla uczniów klas VI oraz VII szkoły podstawowej

w ramach kółka rozwijającego zainteresowania, będą odbywały się w terminie od września

2017r do czerwca 2018r.

1.2. Ogólna charakterystyka innowacji:

Innowacja zostaje wprowadzona zgodnie z misją szkoły, w celu rozszerzenia ciekawej

oferty zajęć pozalekcyjnych, kształtowania postaw prozdrowotnych, integracji społeczności

uczniowskiej, jak również w celu promowania szkoły w środowisku lokalnym.

Zajęcia kulinarne będą zajęciami praktycznymi, dzieci poznają techniki kulinarne

przygotowywania prostych i zdrowych posiłków oraz deserów, jak i zasady bezpieczeństwa i

higieny pracy w kuchni . Uczniowie zostaną zapoznani z zasadami zdrowego odżywiania się i

piramidą żywienia. Ponadto, dzieci będą doskonalić swoje umiejętności społeczne, poznając

zasady kulturalnego zachowywania się podczas posiłków. Jednocześnie, będą miały okazję

przyswoić słownictwo i wyrażenia w języku angielskim dotyczące jedzenia i gotowania. Będą

miały okazję współpracować w grupie, porozumiewać się w języku angielskim z

rówieśnikami oraz nauczycielem, doskonalić umiejętność słuchania i czytania ze

zrozumieniem w języku angielskim oraz przyswajać język korzystając z autentycznych

materiałów w postaci oryginalnych przepisów anglojęzycznych i materiału audiowizualnego.

Poznają tradycyjne potrawy i desery Wielkiej Brytanii.

3

2. Warunki realizacji programu:

Uczniowie będą uczestniczyli w zajęciach kulinarnych wyposażeni w fartuszki, deski

do krojenia, sztućce oraz inne niezbędne przybory przyniesione z domu za zgodą rodziców.

Zajęcia będą odbywały się w sali językowej wyposażonej w tablicę multimedialną, na której

będą wyświetlane przepisy oraz filmy instruktażowe w języku angielskim. Przed zajęciami

uczniowie będą otrzymywali listę składników oraz sprzętów potrzebnych na zajęciach w

języku angielskim. Zajęcia będą się ...