Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Innowacja pedagogiczna programowo- metodyczna
w Szkole Podstawowej nr 6
z Oddziałami Integracyjnymi im. Jana Pawła II
w Łaziskach Górnych
„ School chef ”
Zajęcia kulinarne prowadzone w
języku angielskim
Autor: mgr Zofia Pajka
Spis treści:
1. Wstęp .................................................................................................................................3
1.1. Zasady innowacji .........................................................................................................3
1.2. Ogólna charakterystyka innowacji: ...............................................................................3
2. Warunki realizacji programu:..............................................................................................4
3. Cele programu: ...................................................................................................................4
3.1 Cele ogólne ...................................................................................................................4
3.2 Cele szczegółowe ..........................................................................................................4
4. Treści nauczania: ................................................................................................................5
5. Metody i formy pracy z uczniem ........................................................................................6
6. Środki dydaktyczne ............................................................................................................6
7. Przewidywane osiągnięcia uczniów: ...................................................................................6
8. Ewaluacja programu ...........................................................................................................7
9. Proponowana tematyka zajęć: .............................................................................................7
2
1. Wstęp
1.1. Zasady innowacji:
Prezentowany poniżej program autorski dotyczy zajęć kulinarnych prowadzonych w
języku angielskim w ramach dodatkowych godzin realizowanych przez nauczyciela. Jest to
innowacja pedagogiczna programowo-metodyczna. Ze względu na ich specyfikę, zajęcia
będą odbywały się w wymiarze 2 godzin tygodniowo, co 2 tygodnie. Zajęcia kulinarne
prowadzone będą w pracowni językowej, gdzie znajduje się tablica multimedialna bądź na
szkolnej jadalni. Zajęcia przeznaczone są dla uczniów klas VI oraz VII szkoły podstawowej
w ramach kółka rozwijającego zainteresowania, będą odbywały się w terminie od września
2017r do czerwca 2018r.
1.2. Ogólna charakterystyka innowacji:
Innowacja zostaje wprowadzona zgodnie z misją szkoły, w celu rozszerzenia ciekawej
oferty zajęć pozalekcyjnych, kształtowania postaw prozdrowotnych, integracji społeczności
uczniowskiej, jak również w celu promowania szkoły w środowisku lokalnym.
Zajęcia kulinarne będą zajęciami praktycznymi, dzieci poznają techniki kulinarne
przygotowywania prostych i zdrowych posiłków oraz deserów, jak i zasady bezpieczeństwa i
higieny pracy w kuchni . Uczniowie zostaną zapoznani z zasadami zdrowego odżywiania się i
piramidą żywienia. Ponadto, dzieci będą doskonalić swoje umiejętności społeczne, poznając
zasady kulturalnego zachowywania się podczas posiłków. Jednocześnie, będą miały okazję
przyswoić słownictwo i wyrażenia w języku angielskim dotyczące jedzenia i gotowania. Będą
miały okazję współpracować w grupie, porozumiewać się w języku angielskim z
rówieśnikami oraz nauczycielem, doskonalić umiejętność słuchania i czytania ze
zrozumieniem w języku angielskim oraz przyswajać język korzystając z autentycznych
materiałów w postaci oryginalnych przepisów anglojęzycznych i materiału audiowizualnego.
Poznają tradycyjne potrawy i desery Wielkiej Brytanii.
3
2. Warunki realizacji programu:
Uczniowie będą uczestniczyli w zajęciach kulinarnych wyposażeni w fartuszki, deski
do krojenia, sztućce oraz inne niezbędne przybory przyniesione z domu za zgodą rodziców.
Zajęcia będą odbywały się w sali językowej wyposażonej w tablicę multimedialną, na której
będą wyświetlane przepisy oraz filmy instruktażowe w języku angielskim. Przed zajęciami
uczniowie będą otrzymywali listę składników oraz sprzętów potrzebnych na zajęciach w
języku angielskim. Zajęcia będą się ...