Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Ocena organoleptyczna
Ocena organoleptyczna
Anna Pastor
Ocena organoleptyczna – co to jest?
Ocena cech wyrobu na podstawie wrażeń
odbieranych za pomocą zmysłów (smaku,
węchu, wzroku, dotyku, słuchu).
Bardzo często, na podstawie cech możliwych do
Bardzo często, na podstawie cech możliwych do
oceny organoleptycznej, potencjalni nabywcy
podejmują decyzję zakupu towaru.
Ocena organoleptyczna jest niezastąpiona w
ustalaniu jakości wielu towarów - zarówno
spożywczych, jak i przemysłowych.
Jest ona szybka, tania i prosta do wykonania.
Wadą metod organoleptycznych jest ich
subiektywizm. Są one jednak bardzo czułe.
Wymagania względem osób
• Dokonywana jest bez określenia
wymagań co do osób
przeprowadzających ocenę i warunków,
przeprowadzających ocenę i warunków,
w jakich się ona odbywa.
Ocena organoleptyczna żywności
• Polega na określaniu jakości produktów
spożywczych za pomocą a pomocą zmysłów:
wzroku - stopień dojrzałości, zmiana barwy,
zmiana kształtu, wielkość, przeźroczystość,
węchu - nuta zapachowa, świeżość produktu,
węchu - nuta zapachowa, świeżość produktu,
występowanie obcych zapachów,
słuchu - poziom hałasu, chrupkość,
smaku - określenie smaku: gorzki, słodki,
słony, kwaśny, umami. Według normy PN- EN ISO
5492:2009 za smak podstawowy uważa się również smak
metaliczny,
dotyku - stopień twardości i miękkości,
konsystencja, kruchość.
Zmysł smaku
Czekoladowe wyzwanie
• Ocena sensoryczna
- zbadaj jedzenie swoimi zmysłami
• Cel: Przeprowadzenie oceny sensorycznej różnych
marek czekolady.
• Wprowadzenie
• Wprowadzenie
▫ Każdy europejski kraj ma swój ulubiony rodzaj czekolady. Na
angielskim rynku dominuje mleczna czekolada z posmakiem
karmelu, podczas gdy Francuzi wolą ciemniejszą czekoladę, o
większej zawartości miazgi kakaowej. Jak obiektywnie
porównać różne marki czekolad i jak ująć takie
porównanie w sposób ilościowy? Możemy się posłużyć
oceną sensoryczną - ocenić jakość produktów przy pomocy
jednego lub więcej zmysłów. Metodami oceny sensorycznej
można badać czekoladę i wiele innych produktów spożywczych.
Ocena organoleptyczna czekolady
• Wyposażenie i materiały - Dla każdej osoby
Materiały
▫ Czekolada trzech lub czterech różnych marek,
▫ Czekolada trzech lub czterech różnych marek,
podzielona na kwadratowe kawałki około 10 mm x
10 mm (po jednym kawałku każdego rodzaju)
▫ Kubek wody do przepłukania ust po próbowaniu
każdej czekolady
▫ Karta pracy do zapisywania wyników
Ocena organoleptyczna czekolady
• Metoda punktowa – polega na nadaniu
poszczególnym cechom produktu wartości
liczbowej (np. od 1 do 5) wykorzystując do tego
liczbowej (np. od 1 do 5) wykorzystując do tego
opracowane tabele z charakterystyką produktu.
• Dokładność tej metody zależy od skali punktów
przyznawanych produktowi za każdą z cech.
Ocena organoleptyczna czekolady
• Według przygotowanej karty oceny punktowej
porównaj ze sobą te same surowce wyprodukowane
przez dwie firmy. W tym celu oceń poszczególne
wyróżniki jakościowe surowca: wygląd, zapach,
wyróżniki jakościowe surowca: wygląd, zapach,
konsystencja, smak itp.
• Każdy wyróżnik oceń w ...