Dodaj publikację
Autor
Karin Capińska
Data publikacji
2020-02-02
Średnia ocena
0,00
Pobrań
50

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Jak ograniczyć cukier w żywieniu, czym zastąpić?
 Pobierz (pdf, 185,6 KB)

Podgląd treści

Zamiast po rafinowany cukier i

słodkie przekąski lepiej sięgać po
bogate w cukry naturalne owoce,
a także warzywa, najlepiej świeże

i nieprzetworzone. Gdy mamy
ochotę na coś słodkiego, warto
skusić się na banana, ananasa,

pomarańczę, winogrona, truskawki.

Czym zastąpić cukier?
Jesteśmy przyzwyczajeni do
słodkiego smaku, dlatego
potrawy pozbawione
chociażby odrobiny słodyczy
wydają nam się mniej
smaczne. Rezygnacja z cukru,
nie oznacza jednak rezygnacji
ze słodkości. Biały,
rafinowany cukier można
zastąpić:

ksylitolem
miodem
stewią

C UKIER SŁODKA

TRUCIZNA

Klasa II c

GIMNAZJUM W STARZYNIE

Cukier, nasz wróg a zarazem
i najsłodszy przyjaciel.

Słodki smak jest jednym z
pierwszych, jakie
rozpoznajemy, dlatego jest to
nasz ulubiony smak - kojarzy
nam się z bezpieczeństwem,
poczuciem bliskości i nagrodą.

Chyba każdy z nas lubi słodki
smak, i to już od wczesnego
dzieciństwa.


10 sposobów rujnowania
Twojego zdrowia przez
CUKIER *

1. Cukier postarza:
powoduje utratę gęstości
tkanki łącznej, degradację
elastyny i kolagenu, wzrost
wolnych rodników i
oksydantów
2. Cukier odbiera męskość:
powoduje obniżenie
poziomu testosteronu na
rzecz estrogenu
3. Cukier ogłupia:
uzależnia, powoduje
niepokój, depresję, kłopoty
z pamięcią i uczeniem się
4. Cukier osłabia: spożycie
1 łyżeczki cukru blokuje
Twój system
odpornościowy na ponad
godzinę
5. Cukier okrada: do
strawienia cukru ustrój
potrzebuje wapnia i
magnezu m.in. z Twoich
zębów i kości, cukier
powoduje też niedobory
witamin (z grupy B, wit. E)
i mikroelementów (chrom,




6. Spożycie cukru
zwiększa ryzyko szeregu
nowotworów: piersi,
jajników, prostaty,
przewodu pokarmowego,
wątroby, płuc i innych
organów
7. Cukier podnosi poziom
trójglicerydów i „złego”
cholesterolu,
8. Cukier sprzyja
zaparciom, hemoroidom,
próchnicy, otyłości,
napięciu
przedmiesiączkowemu
(zatrzymuje wodę w
organizmie),
policystycznym jajnikom
(zaburza gospodarkę
hormonalną),
endometriozie, astmie,
padaczce, ADHD,
chorobom serca, krążenia
i autoimmunologicznym,
problemom ze skórą,
tarczycą i stawami
9. Cukier sprzyja
zaburzeniom przewodu
pokarmowego: choroba
Crohna, zespół jelita
drażliwego, kamienie
żółciowe, owrzodzenie