Dodaj publikację
Autor
Magdalena Kałużny
Data publikacji
2020-03-14
Średnia ocena
0,00
Pobrań
5

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Tematyka dla 60 godzinnego kursu język rosyjski w hotelarstwie i gastronomii. Publikacja zawiera również spis publikacji, które można wykorzystać podczas zajęć.
 Pobierz (doc, 62,0 KB)

Podgląd treści


Język rosyjski w hotelarstwie i gastronomii

Tematyk hotelarstwo
|ILOŚĆ GODZIN |TEMATYKA |
|1 -3 |Zwroty grzecznościowe używane podczas przedstawiania się, powitania, pożegnania. |
|4 -5 |Ankieta |
|6 -8 |W hotelu – słownictwo podstawowe. |
|9 i 10 |W hotelu – dialogi. |
|11-13 |Analiza ulotki reklamowej – hotelu. Ćwiczenia w pisaniu. |
|14, 15 |Analiza tekstu – Serwis hotelowy (Gostinicznyj serwis) |
|16 -18 |Zaproszenie. Sporządzanie pisma. Odpowiedz na potwierdzenie przybycia. Wzór pisma. |
|19 -21 |Potwierdzenie rezerwacji. Sporządzanie pisma. |
|22 i 23 |Zamówienie – sporządzanie zamówień . Ćwiczenia w pisaniu. |
|26 i 27 |Potwierdzenie rezerwacji. Ćwiczenia w pisaniu. |
|29 i 30 |Faks – sporządzanie i odpowiedz. Ćwiczenia w pisaniu |

TEMATYKA GASTRONOMIA

|1 |Zwroty grzecznościowe używane podczas przedstawiania się |
|2 |Zwroty grzecznościowe używane podczas powitania |
|3 |Zwroty grzecznościowe używane podczas pożegnania. |
|4 |Ankieta. |
|5 |Nazwy zawodów. Rozmowa kwalifikacyjna. |
|6 |Miejsce pracy. |
|7 |Analiza ogłoszeń dla kucharz. |
|8 |Co jest potrzebne kucharzowi (leksyka odzież) |
|9 |Kuchnia wyposażenie – meble i naczynia (leksyka) |
|10 |Kuchnia – sprzęt AGD (leksyka) |
|11 |Sprzęt AGD – analiza instrukcji obsługi |
|12 |Plan wyposażenia restauracji. |
|13 |Analiza tekstu – Kuchnia rosyjska |
|14 |Analiza tekstu – Чтобы первый блин не был комом. |
|15 |Mapa Rosji – regiony Rosji i ich tradycje kulinarne. |
|16i17 |Nazwy artykułów spożywczych (owoce, warzywa, owoce morza) |
|18i19 |Nazwy artykułów spożywczych (mięsa, , zboża) |
|20i21 |Nazwy deserów, potraw kuchni polskiej, rosyjskiej, |
|22i23 |Nazwy Fast foodów, napojów |
|24 |Przyjęcie zamówienia pisemne |
|25 |Przyjęcie zamówień telefonicznie |
|26 |Rodzaje restauracji |
|27 |Analiza przepisów (tłumaczenia tekstów z j. rosyjskiego na j. polski) |
|28 |Analiza przepisów (tłumaczenia z j. polskiego na j. rosyjski) |
|29 |Sporządzanie menu |
|30 |Rozmowa z klientem (tłumaczenie składu potraw i procesu ich powstania) |

POMOCE / podręczniki

1. Diełowaja riecz 1b R.Skiba,M.Szczepaniak (podręcznik dostępny w księgarni internetowej https://ksiazki.org/oferta/dielowaja-riecz-1b-podrecznik-isbn-9788371411014/246134 )
2. Сервис: Практический курс русского языка для работников сервиса (Praktyczny kurs j. rosyjskiego dla pracowników hoteli)
http://rus-lang.ru/books/97
3. Пять звёзд: экспресс-курс по русскому языку для работников сервиса
(Pięć gwiazdek: kurs dla pracowników hoteli i restauracji)
http://rus-lang.ru/books/140
4. Русский язык для гостиниц и ресторанов
Język rosyjski dla hoteli i restauracji)