Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
KARTA PRACY UCZNIA 1.
Temat: Normy spożycia węglowodanów i skutki ich niewłaściwego spożycia. Źródła występowania w pożywieniu.
I. Uzupełnij po wysłuchaniu krótkiej prezentacji brakujące miejsca w notatce.
1. Zapotrzebowanie na węglowodany:
- Węglowodany powinny dostarczać dziennie 45 - 65 % całkowitej spożytej z dietą energii.
- z czego cukry proste i dwucukry nie powinny być spożywane w ilości powyżej ……….%.
- zalecane spożycie błonnika 20 - 40 g/ dzień
- 1 g węglowodanów po spaleniu w organizmie człowieka dostarcza … kcal energii.
2. Nieprawidłowe spożycie cukrów to: - nieprawidłowe proporcje pomiędzy węglowodanami prostymi i złożonymi
- nadmiar …………..……….. i ………………………..
- małe spożycie …………………………pokarmowego
3. Skutki nieprawidłowego spożycia cukrów:
a) zbyt duże spożycie węglowodanów przewyższa potrzeby organizmu. Nadmiar jest zamieniany w tłuszcz i odkładany w tkance tłuszczowej: - skutek: …………… , ……………, ……………., ………………….
b) nadmiar zawartości c. prostych i dwucukrów - ………………….
c) małe spożycie błonnika - ………………., ………………………………..
d) zbyt duże spożycie błonnika ogranicza:
- wchłanianie związków mineralnych
- spożycie nadmierne prowadzi do …………………..
4. Profilaktyką jest: - ograniczenie spożywania jedno-i dwucukrów, na korzyść żywności bogatej w węg. przyswajalne i nieprzyswajalne.
5.WYSTĘPOWANIE WĘGLOWODANÓW: 1. Produkty zawierające jednocukry i dwucukry: cukier, miód, słodycze i inne wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, owoce. 2. Produkty bogate w wielocukry przyswajalne: (produkty zbożowe, makarony, kasze, ryż, mąki, pieczywo), suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki. 3. Produkty bogate w błonnik,- produkty zbożowe z pełnego przemiału, otręby, nasiona roślin strączkowych, niektóre owoce (porzeczki, maliny, czarne jagody, agrest) i warzywa ( chrzan, brukselka, fasolka szparagowa, kapusta włoska).
Korzystanie z tabel składu i wartości odżywczych w produktach spożywczych – podręcznik str. 332 - 335
KARTA PRACY UCZNIA 2
I. ZADANIA OBLICZENIOWE - Obliczanie spożywanej ilości węglowodanów.
1. Oblicz ile gramów węglowodanów powinna zawierać dieta, jeśli mają one dostarczyć 55% energii, a zapotrzebowanie energetyczne danej osoby wynosi 2000 kcal/dobę.
2. Oblicz w procentach, ile energii dostarczają węglowodany, jeśli dieta zawiera 406 g węglowodanów i ma wartość energetyczną 2500 kcal.
ODPOWIEDZI
KARTA PRACY UCZNIA 1
1. Zapotrzebowanie na węglowodany:
- Węglowodany powinny dostarczać dziennie 45 - 65 % całkowitej spożytej z dietą energii.
- z czego cukry proste i dwucukry nie powinny być spożywane w ilości powyżej 10%.
- zalecane spożycie błonnika 20 - 40 g/ dzień
- 1 g węglowodanów po spaleniu w organizmie człowieka dostarcza 4 kcal.
2. Nieprawidłowe spożycie cukrów to:
- zbyt wysokie spożycie węglowodanów ogółem - nieprawidłowe proporcje pomiędzy węglowodanami prostymi i złożonymi
- nadmiar sacharozy i monosacharydów
- małe spożycie błonnika pokarmowego
3. Skutki nieprawidłowego spożycia cukrów:
a) zbyt duże spożycie węglowodanów przewyższa potrzeby organizmu. Nadmiar jest zamieniany w tłuszcz i odkładany w tkance tłuszczowej: - skutek: nadwaga, otyłość, cukrzyca, miażdżyca
b) nadmiar zawartości c. prostych i dwucukrów ...