Dodaj publikację
Autor
Grażyna Bernard
Data publikacji
2020-04-14
Średnia ocena
0,00
Pobrań
43

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Autorski program szkolny dotyczący edukacji zdrowotnej , który powstał w celu propagowania zdrowego stylu życia oraz nabycia właściwych nawyków żywieniowych wśród młodzieży. Podczas realizacji projektu zamierzamy uświadomić i przedstawić możliwości jakie istnieją, aby właściwie dbać o najcenniejszy skarb jaki posiadamy, czyli nasze zdrowie. Projekt ten doskonale uzupełnia i poszerza wiedzę z obszaru edukacji zdrowotnej, którą realizujemy na lekcjach wychowania fizycznego.
 Pobierz (docx, 33,1 KB)

Podgląd treści

Program projektu Edukacji Zdrowotnej „Na zdrowie”

Koordynator projektu: Grażyna Bernard

Termin realizacji: 2 lata ( 01.09.2019 – 31.05.2021 )

W projekcie udział wezmą uczniowie Zespołu Szkół im.Józefa Nojego w Czarnkowie.

Wstęp

Projekt powstał w celu propagowania zdrowego stylu życia oraz nabycia właściwych nawyków żywieniowych wśród młodzieży. Podczas realizacji projektu zamierzamy uświadomić i przedstawić możliwości jakie istnieją, aby właściwie dbać o najcenniejszy skarb jaki posiadamy, czyli nasze zdrowie. Projekt ten doskonale uzupełnia i poszerza wiedzę z obszaru edukacji zdrowotnej, którą realizujemy na lekcjach wychowania fizycznego.

Założenia:

a) edukacja zdrowotna w szkole jest procesem dydaktyczno-wychowawczym, w którym uczniowie uczą się jak żyć, aby: zachować i doskonalić zdrowie własne i innych ludzi oraz tworzyć środowisko sprzyjające zdrowiu, a w przypadku choroby lub niepełnosprawności aktywnie uczestniczyć w jej leczeniu, radzić sobie i zmniejszać jej negatywne skutki. Edukacja zdrowotna jest procesem, który trwa przez całe życie i dotyczy wszystkich ludzi. Edukacja zdrowotna wśród młodzieży pozwala kształtować kompetencje (umiejętności, wiedzę oraz postawy), które uświadamiają młodym ludziom jak wiele zależy od nich samych, od ich wyborów w utrzymania cennego daru – zdrowia.

b) podczas realizacji projektu będziemy realizować działania w kilku obszarach

- zdrowe odżywianie i żywność

- aktywność fizyczna w życiu człowieka

- choroby cywilizacyjne i profilaktyka zdrowotna

- zdrowie psychiczne człowieka

- profilaktyka uzależnień

- kuchnia w krajach Unii Europejskiej

Celem projektu jest zaangażowanie młodzieży do świadomego wyboru zdrowej żywności i właściwego odżywiania oraz aktywności fizycznej, aby zapobiec negatywnym skutkom wyborów żywieniowych i braku aktywności fizycznej.

Projekt podpowiada uczniom i nauczycielom jakie są możliwości zapobiegania chorobom i jakich dokonywać wyborów służących zdrowiu oraz jak te wybory realizować. Głównym celem projektu jest m.in.:

a) ukazanie młodzieży wartości zdrowia jako potencjału, którym dysponujeb) zapoznanie ze sposobami zachowania i umacniania, a także poprawy zdrowiac) przekazanie i utrwalenie zasad zdrowego stylu życia

d) wzmacnianie poczucia własnej wartości i wiary w swoje możliwości,

e) informowanie o różnych rodzajach zagrożeń zdrowia ludzkiego, możliwościach ich minimalizowania i eliminowania

f) rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych ludzi,

g) rozwijanie zdolności do samokontroli, samoobserwacji i samopielęgnacji

zdrowia oraz do wspierania innych ludzi w tych zachowaniach

h) kształcenie umiejętności różnorodnego rozwiązywania własnych problemów

zdrowotnych oraz problemów zdrowotnych innych ludzi

wyrabianie postawy odpowiedzialności za swoje zdrowie wraz z umiejętnością przewidywania skutków własnych zachowań dla zdrowia swojego i innych ludzi.

Treści i osiągnięcia

Odżywianie i żywność

treści

zadania

osiągnięcia uczniów

kl.

Samodzielna ocena swojego żywienia

(piramida żywienia)

(lekcja otwarta)

- wypełnienie przez uczniów arkuszy spożywanych posiłków w ciągu dnia

-zna ...