Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Program projektu Edukacji Zdrowotnej „Na zdrowie”
Koordynator projektu: Grażyna Bernard
Termin realizacji: 2 lata ( 01.09.2019 – 31.05.2021 )
W projekcie udział wezmą uczniowie Zespołu Szkół im.Józefa Nojego w Czarnkowie.
Wstęp
Projekt powstał w celu propagowania zdrowego stylu życia oraz nabycia właściwych nawyków żywieniowych wśród młodzieży. Podczas realizacji projektu zamierzamy uświadomić i przedstawić możliwości jakie istnieją, aby właściwie dbać o najcenniejszy skarb jaki posiadamy, czyli nasze zdrowie. Projekt ten doskonale uzupełnia i poszerza wiedzę z obszaru edukacji zdrowotnej, którą realizujemy na lekcjach wychowania fizycznego.
Założenia:
a) edukacja zdrowotna w szkole jest procesem dydaktyczno-wychowawczym, w którym uczniowie uczą się jak żyć, aby: zachować i doskonalić zdrowie własne i innych ludzi oraz tworzyć środowisko sprzyjające zdrowiu, a w przypadku choroby lub niepełnosprawności aktywnie uczestniczyć w jej leczeniu, radzić sobie i zmniejszać jej negatywne skutki. Edukacja zdrowotna jest procesem, który trwa przez całe życie i dotyczy wszystkich ludzi. Edukacja zdrowotna wśród młodzieży pozwala kształtować kompetencje (umiejętności, wiedzę oraz postawy), które uświadamiają młodym ludziom jak wiele zależy od nich samych, od ich wyborów w utrzymania cennego daru – zdrowia.
b) podczas realizacji projektu będziemy realizować działania w kilku obszarach
- zdrowe odżywianie i żywność
- aktywność fizyczna w życiu człowieka
- choroby cywilizacyjne i profilaktyka zdrowotna
- zdrowie psychiczne człowieka
- profilaktyka uzależnień
- kuchnia w krajach Unii Europejskiej
Celem projektu jest zaangażowanie młodzieży do świadomego wyboru zdrowej żywności i właściwego odżywiania oraz aktywności fizycznej, aby zapobiec negatywnym skutkom wyborów żywieniowych i braku aktywności fizycznej.
Projekt podpowiada uczniom i nauczycielom jakie są możliwości zapobiegania chorobom i jakich dokonywać wyborów służących zdrowiu oraz jak te wybory realizować. Głównym celem projektu jest m.in.:
a) ukazanie młodzieży wartości zdrowia jako potencjału, którym dysponujeb) zapoznanie ze sposobami zachowania i umacniania, a także poprawy zdrowiac) przekazanie i utrwalenie zasad zdrowego stylu życia
d) wzmacnianie poczucia własnej wartości i wiary w swoje możliwości,
e) informowanie o różnych rodzajach zagrożeń zdrowia ludzkiego, możliwościach ich minimalizowania i eliminowania
f) rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych ludzi,
g) rozwijanie zdolności do samokontroli, samoobserwacji i samopielęgnacji
zdrowia oraz do wspierania innych ludzi w tych zachowaniach
h) kształcenie umiejętności różnorodnego rozwiązywania własnych problemów
zdrowotnych oraz problemów zdrowotnych innych ludzi
wyrabianie postawy odpowiedzialności za swoje zdrowie wraz z umiejętnością przewidywania skutków własnych zachowań dla zdrowia swojego i innych ludzi.
Treści i osiągnięcia
Odżywianie i żywność
treści
zadania
osiągnięcia uczniów
kl.
Samodzielna ocena swojego żywienia
(piramida żywienia)
(lekcja otwarta)
- wypełnienie przez uczniów arkuszy spożywanych posiłków w ciągu dnia
-zna ...