Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Domowe wskaźniki pH- propozycja doświadczeń do samodzielnego wykonania przez uczniów
Doświadczenia chemiczne wykonywać można nie tylko w szkolnej pracowni chemicznej. Wiele eksperymentów można wykonać w domu. Jednym z nich jest przygotowanie domowych wskaźników pH.
Wywar z czerwonej kapusty
Drobno poszatkuj czerwonej kapustę , wrzuć do garnka, zalej wodą, podgrzewaj. Kiedy woda zacznie się gotować wyłącz palnik, zamieszaj. Odczekaj pół godziny, po czym przecedź zawartość. Otrzymałeś wskaźnik pH. Jeśli chcesz używać go dłużej przechowuj w zamkniętej butelce, najlepiej w lodówce.
Za pomocą tego wskaźnika sprawdź odczyn dostępnych w domu produktów. Substancje stałe rozpuść w niewielkiej ilości wody. Do doświadczenia możesz wykorzystać:
Kwasek cytrynowy
Sodę oczyszczoną
Proszek do prania
Mydło w kostce ( zeskrob trochę mydła i rozpuść w wodzie)
Ocet
Preparat do udrażniania rur
WykonaniePrzygotuj podane substancje. Do każdej z próbki dodaj wywar z kapusty i obserwuj uzyskaną barwę. Możesz narysować skalę i zaznaczyć na niej wszystkie badane produkty.
Odszukaj w dostępnych źródłach jaką barwę przyjmuje wywar z kapusty w roztworach o odczynie kwasowym, obojętnym i zasadowym, a następnie określ odczyn każdej z badanych substancji . Swoje obserwacje i wnioski zapisz w tabeli
Badana substancja
Barwa wywaru z kapusty
Odczyn badanej substancji
Zrób własne papierki wskaźnikowe
Potrzebne ci będą:
Białe kartki porowatego papieru np. papierowych filtrów do kawy
Wywar z czerwonej kapusty
Miska lub głęboki talerz
Nożyczki
WykonaniePapier potnij na prostokąty o szerokości 5-6 cm i długości takiej by zmieściły się do miski. Włóż je do naczynia i zalej wywarem z kapusty, tak by swobodnie się w nim unosiły. Pozostaw paski na około pół godziny, aby dokładnie nasiąkły. Następnie wyjmij kartki , poukładaj je na płaskiej powierzchni i pozostaw do wysuszenia. Suche prostokąty potnij na wąskie paski , po czym zbadaj odczyn wybranych substancji. Jeśli chcesz przechować paski do innych eksperymentów trzymaj je w kopercie, w ciemnym, chłodnym miejscu.