Dodaj publikację
Autor
Magdalena Stemplewska
Data publikacji
2022-01-05
Średnia ocena
0,00
Pobrań
22

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Plan rozwoju zawodowego został opracowany w oparciu o Rozporządzenie MEN z dnia 26 lipca 2018r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli (Dz.U.2020 poz. 2200)
 Pobierz (docx, 34,5 KB)

Podgląd treści

Staszów, dn. 03.09.2021 r.

PLAN ROZWOJU ZAWODOWEGO NAUCZYCIELA

MIANOWANEGO UBIEGAJĄCEGO SIĘ O STOPIEŃ

ZAWODOWY NAUCZYCIELA DYPLOMOWANEGO

Imię nazwisko: Magdalena Stemplewska

Nauczany przedmiot: przedmioty zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

Szkoła: Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Staszowie

Data rozpoczęcia stażu: 01. 09. 2021 r.

Data zakończenia stażu: 31. 05. 2024 r.

Plan rozwoju zawodowego został opracowany w oparciu o Rozporządzenie MEN z dnia 26 lipca 2018r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli 

(Dz.U.2020 poz. 2200)

L.p.

Zadania

Sposób realizacji

Termin realizacji

Sposób dokumentacji

§ 8 ust. 3 pkt. 1

Umiejętność wykorzystania w pracy metod aktywizujących ucznia oraz narzędzi multimedialnych i informatycznych, sprzyjających procesowi uczenia się

1.

Wykorzystanie metod aktywizujących, sprzyjających procesowi uczenia się

Zaplanowanie i realizacja projektu edukacyjnego

Stosowanie podczas zajęć lekcyjnych metod aktywizujących, takich jak : mapy pojęciowe, technika niedokończonych zdań, rozmowa nauczająca, portfolio, metoda tekstu przewodniego. haki pamięciowe, praca w grupach, metoda plakatu

Okres stażu

Program projektu

Artykuł ze strony internetowej ZSE

Arkusze obserwacji lekcji

2.

Stosowanie narzędzi multimedialnych i informatycznych sprzyjających procesowi uczenia się

Przygotowywanie materiałów dydaktycznych (scenariuszy, testów, prac klasowych)

Wykorzystywanie na zajęciach lekcyjnych prezentacji multimedialnych ze zdjęciami i filmami instruktażowymi

Korzystanie z portali gastronomicznych podczas prowadzenia zajęć lekcyjnych

Komunikowanie się z uczniami oraz udostępnianie im pomocy dydaktycznych dzięki komunikatorom internetowym

Okres stażu

Wydruki przygotowanych materiałów dydaktycznych, wykaz stron www, adresy portali edukacyjnych, prezentacje multimedialne

3.

Zdobywanie nowych umiejętności dotyczących stosowania narzędzi informatycznych i metod aktywizujących

Udział w różnych formach doskonalenia zawodowego (kursy, warsztaty, szkolenia)

Okres stażu

Zaświadczenia o ukończonych kursach, szkoleniach warsztatach

Protokoły z posiedzeń Rady Pedagogicznej

§ 8 ust. 3 pkt. 2

Umiejętność dzielenia się wiedzą i doświadczeniem z innymi nauczycielami, w tym przez prowadzenie otwartych zajęć, w szczególności dla nauczycieli stażystów i nauczycieli kontraktowych, prowadzenie zajęć dla nauczycieli w ramach wewnątrzszkolnego doskonalenia zawodowego lub innych zajęć.

1.

Przeprowadzenie 3 godzin zajęć otwartych dla nauczycieli

Przedstawienie scenariusza lekcji

Przeprowadzenie lekcji w obecności nauczycieli i zaproszonych gości

1 godzina w każdym roku stażu

Scenariusze lekcji

Wpisy w dzienniku

2.

Współpraca z nauczycielami, wychowawcami

Omawianie problemów wychowawczych i edukacyjnych uczniów

Wzajemne dzielenie się wiedzą i doświadczeniem

Udostępnianie swoich scenariuszy zajęć, materiałów dydaktycznych

Organizacja uroczystości, wycieczek, warsztatów we współpracy z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych

Okres stażu

Notatki

Artykuły ze strony internetowej ZSE

3.

Publikacja materiałów w Internecie

Publikacja planu rozwoju zawodowego w Internecie

Publikacja opracowanych materiałów

dydaktycznych na portalach edukacyjnych

Okres stażu

Wydruki stron internetowych

4.

Przeprowadzenie zajęć dla nauczycieli ...