Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
1.Dokonaj podziału zmian zachodzących w przechowywanej żywności (4)………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2.Podaj 3 przykłady zmian fizycznych zachodzących w żywności podczas przechowywania:……………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3.Sorpcja to…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
4.Desorpcja to…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
5.Wymień 2 przykłady zmian chemicznych zachodzących w przechowywanej żywności:
- ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
-……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
6.Zmiany biochemiczne następują pod wpływem………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
7.Wymień zmiany biologiczne zachodzące w żywności i krótko scharakteryzuj:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
8.Która ze zmian biologicznych powoduje utratę turgoru?..............................................................................................
9.Jakie zmiany biologiczne można zaobserwować podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków w zbyt wysokiej temperaturze?.......................................................................
10. Dopasuj: zmiany biologiczne biochemiczne fizyczne chemiczne
Śmietanka na mleku…………………….………. czerstwienie pieczywa………………..……….……. zbrylanie cukru…………………….. ciemnienie suszonych moreli ………………………………….…… ubytek witaminy C w pomidorach……………………….……………..
Ciemnienie selera po obraniu……………………………..……… utlenianie oleju pod wpływem tlenu……………………..…………..
Utrata jędrności owoców………………………………………… posmak winny kompotów……………………………………………………….
Krystalizacja miodu…………………………………………… brązowienie startych jabłek………………………………………………………….
11. Które ze zmian biologicznych zachodzą z wytworzeniem ciepła?..............................................................................