Dodaj publikację
Autor
Magdalena Stemplewska
Data publikacji
2022-01-05
Średnia ocena
0,00
Pobrań
68

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Karta pracy dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych
 Pobierz (docx, 14,8 KB)

Podgląd treści

1.Dokonaj podziału zmian zachodzących w przechowywanej żywności (4)………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2.Podaj 3 przykłady zmian fizycznych zachodzących w żywności podczas przechowywania:……………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3.Sorpcja to…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4.Desorpcja to…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

5.Wymień 2 przykłady zmian chemicznych zachodzących w przechowywanej żywności:

- ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

6.Zmiany biochemiczne następują pod wpływem………………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

7.Wymień zmiany biologiczne zachodzące w żywności i krótko scharakteryzuj:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

8.Która ze zmian biologicznych powoduje utratę turgoru?..............................................................................................

9.Jakie zmiany biologiczne można zaobserwować podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków w zbyt wysokiej temperaturze?.......................................................................

10. Dopasuj: zmiany biologiczne biochemiczne fizyczne chemiczne

Śmietanka na mleku…………………….………. czerstwienie pieczywa………………..……….……. zbrylanie cukru…………………….. ciemnienie suszonych moreli ………………………………….…… ubytek witaminy C w pomidorach……………………….……………..

Ciemnienie selera po obraniu……………………………..……… utlenianie oleju pod wpływem tlenu……………………..…………..

Utrata jędrności owoców………………………………………… posmak winny kompotów……………………………………………………….

Krystalizacja miodu…………………………………………… brązowienie startych jabłek………………………………………………………….

11. Które ze zmian biologicznych zachodzą z wytworzeniem ciepła?..............................................................................