Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
KARTA PRACY
WYPOSAŻENIE I ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W GASTRONOMII
Temat: Akcesoria kuchenne - ćwiczenia
Imię i Nazwisko: ………………………..………………………..
Zadanie 1.
Połącz cyfry z odpowiednią literą i wpisz ją do tabelki.
Klasa: ………..
Czynności technologiczne
a
b
c
d
e
f
g
rozdrabnianie wężymorda
filetowanie ryby
porcjowanie schabu surowego
formowanie kotletów mielonych
filetowanie pomarańczy
rozdrabnianie mięsa na gulasz
porcjowanie kurczaka po upieczeniu
Kolor deski
NIEBIESKI
CZERWONY
BRĄZOWY
ZIELONY
1
2
3
4
1
2
3
4
Zadanie 2.
Rozwiąż krzyżówkę.
1
2
3
4
5
2
4
6
11
1
8
3
5
7
10
9
Hasło : ………………………………………………………
6
7
8
9
10
11
Zadanie 3.
Wybierz jedną poprawną odpowiedź.
1. Na rysunku przedstawione są:
A. szczypce do cukru
B. szczypce do ciast
C. szczypce uniwersalne
D. szczypce do makaronu
2. Chochla do serwowania sosów przedstawiona jest na rysunku:
A
B
C
D
3. Które zestawienie (zdjęcie – podpis) jest nieprawidłowe.
A
B
C
D
Łyżka do ziemniaków
Łopatka kątowa
metalowa
Cedzak z podstawą
Trzepaczka rózgowa
z kulą
4. Oznakowanie drobnego sprzętu kolorami wynika z systemu:
A. GHP
B. CCP
C. HACCP
D. GMP
5. Na deskach jakiego koloru: rozdrobnimy patisona i uformujemy kotlety mielone ?
A. zielonej i brązowej
B. zielonej i czerwonej
C. żółtej i niebieskiej
D. czerwonej i niebieskiej