Dodaj publikację
Autor
Monika Wójcik
Data publikacji
2022-03-13
Średnia ocena
0,00
Pobrań
93

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Karta pracy: ćwiczenia w rozpoznawaniu akcesoriów kuchennych (chochle, cedzaki; przybory do smażenia; przybory do serwowania; urządzenia do mierzenia i ważenia; deski oznaczone kolorami zgodnie z systemem HACCP).
 Pobierz (pdf, 337,9 KB)

Podgląd treści

KARTA PRACY

WYPOSAŻENIE I ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W GASTRONOMII

Temat: Akcesoria kuchenne - ćwiczenia




Imię i Nazwisko: ………………………..………………………..


Zadanie 1.
Połącz cyfry z odpowiednią literą i wpisz ją do tabelki.

Klasa: ………..

Czynności technologiczne

a

b

c

d

e

f

g

rozdrabnianie wężymorda

filetowanie ryby

porcjowanie schabu surowego

formowanie kotletów mielonych

filetowanie pomarańczy

rozdrabnianie mięsa na gulasz

porcjowanie kurczaka po upieczeniu

Kolor deski

NIEBIESKI

CZERWONY

BRĄZOWY

ZIELONY

1

2

3

4

1

2

3

4

Zadanie 2.

Rozwiąż krzyżówkę.

1

2

3

4

5









2


4


6









11

1






8







3


5


7



10


9

























































Hasło : ………………………………………………………

6

7

8

9

10

11


Zadanie 3.

Wybierz jedną poprawną odpowiedź.

1. Na rysunku przedstawione są:

A. szczypce do cukru
B. szczypce do ciast
C. szczypce uniwersalne
D. szczypce do makaronu

2. Chochla do serwowania sosów przedstawiona jest na rysunku:

A

B

C

D


3. Które zestawienie (zdjęcie – podpis) jest nieprawidłowe.

A

B

C

D


Łyżka do ziemniaków

Łopatka kątowa
metalowa

Cedzak z podstawą

Trzepaczka rózgowa
z kulą


4. Oznakowanie drobnego sprzętu kolorami wynika z systemu:

A. GHP
B. CCP
C. HACCP
D. GMP

5. Na deskach jakiego koloru: rozdrobnimy patisona i uformujemy kotlety mielone ?

A. zielonej i brązowej
B. zielonej i czerwonej
C. żółtej i niebieskiej
D. czerwonej i niebieskiej