Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
PROGRAM EDUKACYJNY ,,TO JUŻ UMIEM’’
rok szkolny 2020/ 2021
Program skierowany jest do uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym (klasy IV – VIII) ze Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi w Szalejowie Górnym.
Cele główne programu:
rozwijanie samodzielności uczniów w zakresie: dokonywania zakupów w sklepie według przygotowanej listy (w przypadku uczniów nieczytających lista obrazkowa), przyrządzanie prostych potraw, korzystanie z narzędzi kuchennych i urządzeń AGD we współpracy z nauczycielem,
rozwijanie poczucia odpowiedzialności za własną pracę i zadania realizowane w grupie,
kształtowanie umiejętności samodzielnego rozpoznawania problemów i planowania własnych zadań.
Cele szczegółowe:
uczeń tworzy listę zakupów według instrukcji słownej lub według wzoru przygotowanego przez nauczyciela, dokonując wyboru z dostępnych elementów (piktogramy, zdjęcia, etykiety wyrazowe),
uczeń dokona samodzielnie zakupów według listy samodzielnie lub z pomocą,
uczeń przygotuje miejsce pracy (potrzebne narzędzia i produkty) według wskazówek nauczyciela,
uczeń przelicza lub odmierza potrzebną ilość produktów (np. 3 łyżki, 2 jabłka, 4 jajka itp.),
uczeń dokonuje obróbki produktów w obecności i we współpracy z nauczycielem, z naciskiem na zwiększenie samodzielności (ściera, kroi, miesza, miksuje itp.),
przepisuje na komputerze tekst posługując się edytorem tekstu, wydrukuje,
wykona książkę kucharską z przepisami,
uczeń spożywa przygotowany posiłek wspólnie z wszystkimi uczestnikami zajęć przygotowując miejsce i dostosowując się do zasad estetycznego podawania posiłków,
uczeń sprząta po posiłku/ pracy wspólnie z nauczycielem.
Metody:
ćwiczeniowa (lista zakupów, instrukcja wykonania),
praktycznego działania,
naśladownictwo.
Korzyści dla ucznia:
nabywanie samodzielności w opisywanym zakresie,
poszerzanie zakresu tolerowanych pokarmów,
utrwalenie treści zajęć poprzez listy zakupów, instrukcje obrazkowe, zdjęcia z zajęć.
Termin realizacji:
XI 2020 – VI 2021.
Założenia programu:
Realizacja programu ma posłużyć zwiększeniu szans na optymalne przygotowanie uczniów do późniejszego funkcjonowania społecznego, bazując na rozwijaniu możliwości uczniów.
Zajęcia kulinarne będą odbywać się w ciągu całego roku szkolnego 2020/2021 raz w miesiącu w ramach zajęć rozwijających kreatywność. Konkretny termin oraz tematyka zajęć będzie każdorazowo uzgodniona z rodzicami wraz ze znajomością preferencji dziecka w zakresie żywienia. Każdorazowo przed wspólnymi zajęciami kulinarnymi uczniowie będą otrzymywać listę niezbędnych zakupów oraz na miarę możliwości wspólnie z nauczycielem dokonywać zakupów produktów potrzebnych do zajęć.
W trakcie realizacji projektu każdy uczeń sukcesywnie będzie tworzył karty z listą zakupów (piktogramy, zdjęcia, etykiety z wyrazami). Podczas zajęć będą wykonywane przez nauczyciela (autora projektu) zdjęcia, które mogą być dołączone do instrukcji jako zobrazowanie efektu końcowego poszczególnych zdjęć, a także wykorzystywane do stworzenia ,,Książki kucharskiej’’.
Ewaluacja programu:
Zostanie dokonana na podstawie obserwacji funkcjonowania uczniów na zajęciach w ramach programu. W VI 2021 r zostanie opracowane i przekazane Dyrektorowi Szkoły ...