Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
KONSPEKT LEKCJI Z CHEMII
Data: …..
Klasa: …..
Nauczyciel prowadzący: …..
Temat lekcji: Etanol – alkohol monohydroksylowy.
Dział: IV
Podstawa programowa: IX. 2,
Cele ogólne:
Uczeń:
definiuje pojęcia: alkohole monohydroksylowe, alkohole polihydroksylowe
podaje nazwy zwyczajowe etanolu
wyjaśnia, jak można otrzymać etanol
określa właściwości etanolu
wymienia najważniejsze zastosowania etanolu ,
opisuje negatywne skutki działania etanolu na organizm ludzki.
Cele szczegółowe
Uczeń:
opisuje właściwości i zastosowania etanolu; zapisuje równania reakcji spalania etanolu; opisuje negatywne skutki działania alkoholu etylowego na organizm ludzki (IX. 2).
Formy pracy: praca w parach, praca indywidualna, praca z całą klasą, praca w grupach
Metody: dyskusja, laboratoryjna, praktyczna.
Środki dydaktyczne: komputer, zeszyt ćwiczeń, zeszyt, tablica interaktywna, aplikacja Wordwall
Przebieg lekcji:
Faza wstępna:
Czynności organizacyjno-porządkowe, powitanie, sprawdzenie obecności, zapisanie tematu lekcji na tablicy. Przypomnienie wiadomości na temat budowy, wzorów i nazewnictwa alkoholi i podziału alkoholi. Uczniowie rozwiązują zadanie 1, s. 80 (zeszyt ćwiczeń).
Faza realizacyjna:
Zapoznanie uczniów z celem lekcji
Nauczyciel opowiada uczniom o wpływie etanolu na organizm człowieka oraz wykonuje doświadczenie chemiczne. Uczniowie w parach poprawiają błędne zdania (Zeszyt ćwiczeń zadanie 4 s.81). Nauczyciel weryfikuje poprawność odpowiedzi.
Nauczyciel pokazuje film: Badanie właściwości etanolu, krótko rozmawia na temat doświadczenia i prosi uczniów o rozwiązanie zadań (3 zeszyt ćwiczeń, s. 80.)
Nauczyciel opowiada o fermentacji alkoholowej i pokazuje filmik a następnie rozpoczyna dyskusję zadając pytania: Czym jest fermentacja alkoholowa? Jakie substancje są potrzebne do zajścia tego procesu? Krótka notatka.
Nauczyciel opowiada o zastosowaniach etanolu. Uczniowie wykonują w Zeszycie ćwiczeń zad. 8 s.83
Gra Familiada
Faza podsumowująca:
Ocena pracy uczniów na lekcji
Zadanie domowe: Zeszyt ćwiczeń zad.5a,b s. 81
Wpisanie plusów za aktywność drużynie zwycięskiej.
Pożegnanie
Krótka notataka
1. Otrzymywanie etanolu
Fermentacja alkoholowa to proces biochemiczny polegający na rozkładzie niektórych cukrów, np. glukozy, na etanol i tlenek węgla (IV).Zachodzi w warunkach beztlenowych.
Drożdże
Temp.34-37°C
C6H1206-----→2CO2 + 2H2O
GLUKOZA TLENEK WĘGLA (IV)
Zastosowanie etanolu
przemysł farmaceutyczny,
kosmetyczny spożywczy,
dezynfekcja ,
95%roztwór etanolu to spirytus.