Dodaj publikację
Autor
Iwona Jeremicz
Data publikacji
2022-05-30
Średnia ocena
0,00
Pobrań
82

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Karta pracy- warzyw. Podział warzyw na grupy, rozpoznawanie warzyw z wykorzystaniem ilustracji, sposoby rozdrabniania warzyw do potrawy.
 Pobierz (docx, 393,8 KB)

Podgląd treści

Karta pracy- Warzywa

Do jakiej grupy należą następujące warzywa:

Marchewka- szpinak-

Dynia- ciecierzyca-

Jarmuż- rzepa-

Brokuł- kalarepa-

Bób- cebula-

Rzeżucha- szparagi-

Kukurydza- cukinia-

Por- botwina-

Kabaczek- fasola biała-

Brukselka- koper zielony-

Czosnek- kalafior-

Chrzan- rabarbar-

Seler naciowy- burak ćwikłowy -

Soczewica- szczaw-

Kapusta włoska- ogórek-

Seler- brukiew-

Rudola- brukselka-

Szczypior- roszponka-

Papryka- fasolka szparagowa-

Napisz pod zdjęciami nazwy przedstawionych na nich warzyw.

……………………………… ……………………………………………… ……………………………………………..

……………………………………… ………………………….. ………………………………………….

…………………………………….. ………………………………………………………… ………………………………

………………………………… ………………………………… ………………………………………..

…………………………………… ………………………………….. …………………………………….

……………………………….. ……………………………………….. ……………………………………

………………………………… …………………………………. …………………………………..

Dobierz sposób rozdrabniania warzyw do potrawy.

Marchewka do sałatki jarzynowej-

Ziemniaki do zupy-

Cebula do pierogów-

Cebula do sałatki greckiej-

Marchewka do zupy-

Marchewka do surówki –

Kalafior do zupy-

Marchewka do sosów-

Wymień jakie znasz sposoby rozdrabniania warzyw.

Marchewka-…………………………………………………………………………………………………………………………..

Cebula-…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ziemniaki-……………………………………………………………………………………………………………………………….

Por-………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Pietruszka-………………………………………………………………………………………………………………………………

Podaj 3 przykłady potraw zawierających w swoim składzie warzywa strączkowe wymagające obróbki cieplnej. Wybierz jedną z tych potraw i zapisz jej recepturę.