Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Imię nazwisko…………………….…………….. Klasa ……………………………….
Suma punktów ……./34p.
Rodzaje zastawy stołowej
Zadanie 1 ……../4p.
Przyporządkuj nazwy kieliszków do podanych opisów.
1) Kieliszki do wody
2) Szklanki i szklanice
3) Kieliszki do win musujących
4) Kieliszki do koniaku
a) Flute
b) Goblety
c) Sniftery
d) Tumblery
1)
2)
3)
4)
Zadanie 2 ……../8p.
Oceń, czy poniższe zdania są zgodne z prawdą ( podkreśl poprawną odpowiedź).
1) Bulionówka to filiżanka z dwoma uszkami. P / F
2) Kawę espresso podaje się w filiżance o pojemności 250 ml. P / F
3) Sosjerkę stosuje się między innymi do podawania płynnego masła. P / F
4) Kokilka służy do podawania deserów na zimno. P / F
5) Kociołki do serwowania gulaszu wymagające podgrzania wykonane P / F
są z ceramiki.
6) Sztućce serwisowe stosowane są między innymi do tranżerowania. P / F
7) Wszystkie sztućce używane na stole powinny być z jednego kompletu. P / F
8) Gerydony służą do serwowania owoców oraz małych ciasteczek, P / F
Zadanie 3 ……../2p.
Która ilość nalanego wina serwowana klientowi jest prawidłowa?
A)
B)
C)
D)
Odpowiedź:
…………………………………………….
Zadanie 4 ……../6p.
Podziel oraz opisz sztućce według ich przeznaczenia.
1) Sztućce……………………
2) Sztućce……………………
3) Sztućce……………………
Zadanie 5 ……../8p.
Do czego stosujemy sztućce wymienione w zadaniu. Podaj po 2 przykłady.
1) Łyżka stołowa duża
a) ………………………………….
b) ………………………………….
2) Widelec stołowy średni
a) ………………………………….
b) ………………………………….
3) Łyżka mała
a) ………………………………….
b) ………………………………….
4) Nóź stołowy duży
a) ………………………………….
b) ………………………………….
Zadanie 6 ……../6p.
Nazwij sztućce oraz opisz ich zastosowanie.
1)
2)
3)