Dodaj publikację
Autor
Kinga Muszyńska-Pasowicz
Data publikacji
2023-05-13
Średnia ocena
0,00
Pobrań
34

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Cykl lekcji przeprowadzonych w ciągu jednego dnia z zakresu edukacji wczesnoszkolnej o tematyce: Zdrowe żywienie.
 Pobierz (docx, 15,0 KB)

Podgląd treści

Cykl lekcji otwartych z edukacji wczesnoszkolnej

Temat: Warzywa i owoce

Data:30.03.23

Jednostki lekcyjne:3

Klasa: I

Cele:

Uświadomienie dzieciom ich możliwości poznawczych (zmysły)

Zapoznanie dzieci z wartościami odżywczymi warzyw i owoców

Uświadomienie dzieciom roli warzyw i owoców w codziennym życiu

Zachęcanie dzieci do spożywania warzyw i owoców

Uczenie współpracy

Forma: praca zespołowa i w parach

Pomoce:

Surowe warzywa i owoce – przygotowane przez rodziców, umyte

Kartony z ilustracjami warzyw i owoców – uczniowie wcześniej kolorują obrazki i naklejają na kartony

Karteczki z nazwami warzyw i owoców

Szaliki lub chusty do wiązania oczu

Przebieg

Dzieci zapoznają się z i informacjami na temat warzyw i owoców – wartości odżywcze, konieczność stosowania ich w codziennych życiu. Burza mózgów – po co jeść warzywa?

Zabawa – odgadnij jakie to warzywo? – dzieci w parach podchodzą do stolika, jeden z nich ma zawiązane oczy, kolega losuje produkt i każe koledze odgadnąć, można je dotknąć, powąchać, ugryźć

Zabawa edukacyjna – wierszyki zagadki o warzywach i produktach

Zabawa ruchowa – warzywa – dzieci w kole wymieniają się miejscami, gdy podana jest nazwa warzywa – wcześniej otrzymują karteczki z nazwami warzyw

Krótki odpoczynek –

Przygotowywanie miejsca pracy – z przyniesionych produktów uczniowie wykonują sałatkę owocową, warzywną i przygotowują kanapki.

Prezentacja wykonanych porcji i konsumpcja przez nauczycieli i uczniów z innych klas

Uwagi: zajęcia odbyły się w cyklu 3 godzinnym, uczniowie współpracują z zaproszonymi gośćmi – dzielą się produktami, samodzielnie sprzątają, segregują resztki i powstałe śmieci.