Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Cykl lekcji otwartych z edukacji wczesnoszkolnej
Temat: Warzywa i owoce
Data:30.03.23
Jednostki lekcyjne:3
Klasa: I
Cele:
Uświadomienie dzieciom ich możliwości poznawczych (zmysły)
Zapoznanie dzieci z wartościami odżywczymi warzyw i owoców
Uświadomienie dzieciom roli warzyw i owoców w codziennym życiu
Zachęcanie dzieci do spożywania warzyw i owoców
Uczenie współpracy
Forma: praca zespołowa i w parach
Pomoce:
Surowe warzywa i owoce – przygotowane przez rodziców, umyte
Kartony z ilustracjami warzyw i owoców – uczniowie wcześniej kolorują obrazki i naklejają na kartony
Karteczki z nazwami warzyw i owoców
Szaliki lub chusty do wiązania oczu
Przebieg
Dzieci zapoznają się z i informacjami na temat warzyw i owoców – wartości odżywcze, konieczność stosowania ich w codziennych życiu. Burza mózgów – po co jeść warzywa?
Zabawa – odgadnij jakie to warzywo? – dzieci w parach podchodzą do stolika, jeden z nich ma zawiązane oczy, kolega losuje produkt i każe koledze odgadnąć, można je dotknąć, powąchać, ugryźć
Zabawa edukacyjna – wierszyki zagadki o warzywach i produktach
Zabawa ruchowa – warzywa – dzieci w kole wymieniają się miejscami, gdy podana jest nazwa warzywa – wcześniej otrzymują karteczki z nazwami warzyw
Krótki odpoczynek –
Przygotowywanie miejsca pracy – z przyniesionych produktów uczniowie wykonują sałatkę owocową, warzywną i przygotowują kanapki.
Prezentacja wykonanych porcji i konsumpcja przez nauczycieli i uczniów z innych klas
Uwagi: zajęcia odbyły się w cyklu 3 godzinnym, uczniowie współpracują z zaproszonymi gośćmi – dzielą się produktami, samodzielnie sprzątają, segregują resztki i powstałe śmieci.