Dodaj publikację
Autor
Magdalena Stemplewska
Data publikacji
2023-12-06
Średnia ocena
0,00
Pobrań
20

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test zawiera pytania na temat bakalii i orzechów. Przeznaczony jest na zajęcia z towaroznawstwa żywności.
 Pobierz (pdf, 162,7 KB)

Podgląd treści

1.Do bakalii zaliczamy: …………………………………………………………………………………………………………………………………………

2.Rodzynki smyrneńskie, jasne, bezpestkowe nazywane są: ………………………………………………………………………………….

3. Małe, ciemne, bezpestkowe rodzynki greckie to rodzynki : ………………………………………………………………………………..

4.Provance to rodzynki …………………………………….. i …………………………………………………

5.Rodzynki wykorzystuje się jako składnik farszów do : a) wołowiny b) wieprzowiny c) drobiu

6.Wymień 8 rodzajów orzechów: …………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

7.Masę marcepanową uzyskuje się z ……………………………………………………….

8.Nasiona pinii to inaczej …………………………………………..

9.Wymień główne składniki pesto: ……………………………………………………………………………………………………………………………….

10.Wymień 4 produkty otrzymywane z orzechów kokosowych: …………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

11.Namiastkę kawy można pozyskać z : a) daktyli b) fig c) rodzynek

12. Rodzynki otrzymuje się z : a) winogron b) trześni c) brynionów

13. Dopasuj zdjęcie do opisu.

1. 2. 3. 4.

……………. Gorzkie migdały zawierają amigdalinę, związek chemiczny, który sam nie jest toksyczny, natomiast bardzo
szkodliwe są produkty jego rozpadu, prowadzące do powstania cyjanowodoru. Śmiertelna dawka cyjanowodoru dla
dorosłego człowieka to ta, zawarta w 50-60 gorzkich migdałach.

…………… Orzeszki pinii mają podłużny kształt, w sklepach dostępne są orzeszki pozbawione łusek, mają jasnokremowy
kolor, są miękkie, dość tłuste i bardzo aromatyczne. Służą do wyrobu oleju piniowego. Zawierają spore ilości białka. Po
rozgryzieniu wyraźnie czuć zapach sosny. Stanowią dodatek do sałatek, zup, mięs i pesto. W Europie orzeszki Pini
pochodzą z gatunku Pinus pinea. Nasiona Pini należy przechowywać w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej
szybko jełczeją. Można je mrozić.

…………Rodzynki jumbo są największą odmianą rodzynek. W smaku są bardziej kwaśne niż inne odmiany rodzynek. Są
dobrym źródłem błonnika i potasu. Świetnie sprawdzają się jako przekąska.

………….Kasztany jadalne można jeść na surowo, ale zwykle gotuje się je lub piecze. Zabieg ten ułatwia usunięcie
gorzkiej brązowej łupiny i znajdującej się pod nią białej skórki. Kasztany (całe albo w postaci mąki) służą do
przygotowywania zup i potraw mięsnych (np. faszerowania indyka), dodaje się je do ciast i deserów. Świeże zawierają
około 30% skrobi i 11% cukru, sporo witamin, potasu i magnezu.

14. Rozpoznaj orzechy.

……………………………………………............ ……………………………………………………….. ……………………………………………………. ………………………………………….......... ………………………………………………………… ………………………………………………………… ……………………………………………………………. …………………………………………….. ………………………………………… …………………………………………………………….. ………………………………………………….. …………………………………………………………. ………………………..…………………………………………….