Dodaj publikację
Autor
Anna Gaładyk
Data publikacji
2024-01-18
Średnia ocena
0,00
Pobrań
20

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test do wykorzystania na zajęcia z przedmiotów hotelarsko-gastronomicznych.
 Pobierz (docx, 17,0 KB)

Podgląd treści

Gastronomia, klasa 4.TH Imię i nazwisko

Czy hotele muszą prowadzić gastronomię? W jakim zakresie?

Nie muszą, ale mogą rozwijać swoją działalność gastronomiczną

Muszą w maksimum, i nie muszą wtedy rozwijać swojej działalności gastronomicznej

Muszą w minimalnym, ale mogą rozwijać swoją działalność gastronomiczną

Odpowiedzi „ b” i „c” są prawidłowe

Jakie minimum usług gastronomicznych musi oferować hotel?

sprzedaż gorących napojów przez całą dobę, jak również śniadania jako pierwszy posiłek

oferować tylko śniadania jako pierwszy posiłek ewentualnie obiad

sprzedaż gorących napojów przez połowę doby

Do grupy produkcyjnej pracowników zakładów gastronomicznych zaliczysz:

Magazyniera

Szatniarza

Cukiernika

Garmażer zajmuje się:

Grawerowaniem wyrobów cukierniczych, aby uzyskać efekt prawdziwych ozdób

Produkcją półproduktów, surowych lub gotowych potraw mięsnych i rybnych

Organizowaniem przyjęć okolicznościowych

Kierownika sali zaliczysz do grupy:

Produkcyjnej

Handlowo-usługowej

Administracyjno-gospodarczej

Skrót HACCP oznacza:

Anulowanie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli

Hamowanie zdarzeń i krytycznych punktów kontroli

Analizę zagrożeń i krytycznych punktów kontroli

Który z pracowników m.in. zabezpiecza asortyment sprzedawanych napojów:

Technolog żywienia

Bufetowy

Sommelier

Który z pracowników m.in. prowadzi kalkulację i opracowuje karty menu:

Kelner

Kierownik zakładu gastronomicznego

Technolog żywienia

Room-service czynny przez całą dobę obowiązuje w hotelach i motelach:

Tylko *****

**** i *****

Od *** do ****

Hotele od 1 do 5* mają obowiązek świadczyć:

Wyżywienie całodzienne

Tylko śniadania

Nie jest to uregulowane prawnie

Podczaszy oznacza to samo co:

Sommelier

Barman

Kierownik sali

Maitre d’hotel to:

Kierownik sommelierów

Kierownik sali restauracyjnej

Kierownik kuchni

CB oznacza:

Nocleg bez śniadania

Nocleg ze śniadaniem i obiadem

Nocleg ze śniadaniem kontynentalnym

OB oznacza:

Nocleg ze śniadaniem

Tylko nocleg

Pełne dzienne wyżywienie

FB oznacza:

Tylko nocleg

cena ze śniadaniem obejmującym kawę lub herbatę, wędliny, jajka, sery, sok i tosty

pełne dzienne wyżywienie

Catering oznacza:

kompleksową działalność tylko w zakresie organizacji zbiorowego żywienia, a także przygotowanie imprezy kulinarnej na zlecenie w dowolnym miejscu

kompleksową działalność w zakresie organizacji i obsługi zbiorowego żywienia, a także przygotowanie imprezy kulinarnej na zlecenie w dowolnym miejscu

kompleksową działalność w zakresie organizacji i obsługi zbiorowego żywienia, bez przygotowania imprezy kulinarnej na zlecenie w dowolnym miejscu

Na koszt całkowity usługi cateringowej składa się:

Koszt: menu, transportu

Koszt: dekoracji cateringowej, obsługi

Wyłącznie odpowiedź „a” jest prawidłowa

Odpowiedzi „a” i „b” są prawidłowe

Ceny śniadań z room-service są zwykle wyższe od śniadania w restauracji hotelowej o:

10-25%

30-35%

35-40%

Skrót GMP oznacza:

Dobrą Praktykę Higieniczną

Dobrą Praktykę Produkcyjną

Dobrą Praktykę Majątkową

BB oznacza:

Nocleg ze śniadaniem

Nocleg bez śniadania

Nocleg z pełnym wyżywieniem

Podstawowa ilość miejsc konsumpcyjnych powinna wynosić około:

40% ilości ...