Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Gastronomia, klasa 4.TH Imię i nazwisko
Czy hotele muszą prowadzić gastronomię? W jakim zakresie?
Nie muszą, ale mogą rozwijać swoją działalność gastronomiczną
Muszą w maksimum, i nie muszą wtedy rozwijać swojej działalności gastronomicznej
Muszą w minimalnym, ale mogą rozwijać swoją działalność gastronomiczną
Odpowiedzi „ b” i „c” są prawidłowe
Jakie minimum usług gastronomicznych musi oferować hotel?
sprzedaż gorących napojów przez całą dobę, jak również śniadania jako pierwszy posiłek
oferować tylko śniadania jako pierwszy posiłek ewentualnie obiad
sprzedaż gorących napojów przez połowę doby
Do grupy produkcyjnej pracowników zakładów gastronomicznych zaliczysz:
Magazyniera
Szatniarza
Cukiernika
Garmażer zajmuje się:
Grawerowaniem wyrobów cukierniczych, aby uzyskać efekt prawdziwych ozdób
Produkcją półproduktów, surowych lub gotowych potraw mięsnych i rybnych
Organizowaniem przyjęć okolicznościowych
Kierownika sali zaliczysz do grupy:
Produkcyjnej
Handlowo-usługowej
Administracyjno-gospodarczej
Skrót HACCP oznacza:
Anulowanie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli
Hamowanie zdarzeń i krytycznych punktów kontroli
Analizę zagrożeń i krytycznych punktów kontroli
Który z pracowników m.in. zabezpiecza asortyment sprzedawanych napojów:
Technolog żywienia
Bufetowy
Sommelier
Który z pracowników m.in. prowadzi kalkulację i opracowuje karty menu:
Kelner
Kierownik zakładu gastronomicznego
Technolog żywienia
Room-service czynny przez całą dobę obowiązuje w hotelach i motelach:
Tylko *****
**** i *****
Od *** do ****
Hotele od 1 do 5* mają obowiązek świadczyć:
Wyżywienie całodzienne
Tylko śniadania
Nie jest to uregulowane prawnie
Podczaszy oznacza to samo co:
Sommelier
Barman
Kierownik sali
Maitre d’hotel to:
Kierownik sommelierów
Kierownik sali restauracyjnej
Kierownik kuchni
CB oznacza:
Nocleg bez śniadania
Nocleg ze śniadaniem i obiadem
Nocleg ze śniadaniem kontynentalnym
OB oznacza:
Nocleg ze śniadaniem
Tylko nocleg
Pełne dzienne wyżywienie
FB oznacza:
Tylko nocleg
cena ze śniadaniem obejmującym kawę lub herbatę, wędliny, jajka, sery, sok i tosty
pełne dzienne wyżywienie
Catering oznacza:
kompleksową działalność tylko w zakresie organizacji zbiorowego żywienia, a także przygotowanie imprezy kulinarnej na zlecenie w dowolnym miejscu
kompleksową działalność w zakresie organizacji i obsługi zbiorowego żywienia, a także przygotowanie imprezy kulinarnej na zlecenie w dowolnym miejscu
kompleksową działalność w zakresie organizacji i obsługi zbiorowego żywienia, bez przygotowania imprezy kulinarnej na zlecenie w dowolnym miejscu
Na koszt całkowity usługi cateringowej składa się:
Koszt: menu, transportu
Koszt: dekoracji cateringowej, obsługi
Wyłącznie odpowiedź „a” jest prawidłowa
Odpowiedzi „a” i „b” są prawidłowe
Ceny śniadań z room-service są zwykle wyższe od śniadania w restauracji hotelowej o:
10-25%
30-35%
35-40%
Skrót GMP oznacza:
Dobrą Praktykę Higieniczną
Dobrą Praktykę Produkcyjną
Dobrą Praktykę Majątkową
BB oznacza:
Nocleg ze śniadaniem
Nocleg bez śniadania
Nocleg z pełnym wyżywieniem
Podstawowa ilość miejsc konsumpcyjnych powinna wynosić około:
40% ilości ...