Dodaj publikację
Autor
Natalia Janowska
Data publikacji
2024-04-18
Średnia ocena
0,00
Pobrań
13

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Materiały służą do wykonania doświadczeń w celu zbadania odczynu roztworów za pomocą uniwersalnych papierków wskaźnikowych oraz naturalnych wskaźników takich jak wywar z czerwonej kapusty i napar z herbaty klitorii, w załączniku karta pracy do wypełnienia przez ucznia oraz instrukcje wykonywania doświadczeń, a także przykładowe roztwory, których odczyn można zbadać, ponadto załączona zostaje karta, którą można zalaminować lub włożyć w koszulkę na której bada się odczyn za pomocą papierka wskaźnikowego.
 Pobierz (docx, 78,5 KB)

Podgląd treści

Wywar z czerwonej kapusty

Odczynniki i sprzęt:

Wywar z czerwonej kapusty

Probówki

Pipety Pasteura

Różne roztwory (ocet, zaprawa cytrynowa, Sprite, środek na zgagę Manti, roztwór mydła, proszku do prania, sody oczyszczonej, woda, woda gazowana)

Wykonanie doświadczenia:

Do każdej z probówek wkropl za pomocą pipety na wysokość około 2 cm przygotowane roztwory – wg. kolejności wskazanej na karcie pracy!!!!

Następnie do każdej z probówek wkropl około 2,0 ml roztworu z czerwonej kapusty

Obserwuj zmiany barwy, zapisz je na karcie pracy, na podstawie informacji zamieszczonych poniżej, wpisz odczyn badanego roztworu

Opis procesu

Czerwona kapusta zawiera pigmenty znane jako antocyjany. Antocyjany występują także w wielu owocach, warzywach i jagodach, takich jak np. borówki, czerwone winogrona, czerwona cebula. Zmieniają barwę zgodnie z kwasowością środowiska:

kolor czerwony - w roztworach kwasowych,

kolor fioletowy – w roztworach bliskich odczynowi obojętnemu,

kolor niebieski - w słabo zasadowych roztworach

kolor zielony do żółtozielonego - w silnie zasadowych roztworach.

Niebieska herbata z klitorii

Odczynniki i sprzęt:

Napar z kwiatu herbaty klitorii

Probówki

Pipety Pasteura

Różne roztwory (ocet, zaprawa cytrynowa, Sprite, środek na zgagę Manti, roztwór mydła, proszku do prania, sody oczyszczonej, woda, woda gazowana)

Wykonanie doświadczenia:

Do każdej z probówek wkropl za pomocą pipety na wysokość około 2 cm przygotowane roztwory – wg. kolejności wskazanej na karcie pracy!!!!

Następnie do każdej z probówek wkropl około 2,0 ml naparu z herbaty klitorii

Obserwuj zmiany barwy, zapisz je na karcie pracy, na podstawie informacji zamieszczonych poniżej, wpisz odczyn badanego roztworu

Opis procesu:

Klitoria zawiera antocyjany o kolorze niebieskim, które pod wpływem zmian odczynu roztworu zmieniają swoją barwę:

w środowisku obojętnym - ciecz jest intensywnie niebieska

po zakwaszeniu staje się - różowoczerwona lub w lekko kwaśnym roztworze fioletowa

po zmianie odczynu na zasadowy - zielona

Uniwersalny papierek wskaźnikowy

Odczynniki i sprzęt:

Uniwersalne papierki wskaźnikowe

Pipety Pasteura

Różne roztwory (ocet, zaprawa cytrynowa, Sprite, środek na zgagę Manti, roztwór mydła, proszku do prania, sody oczyszczonej, woda, woda gazowana)

Wykonanie doświadczenia:

Na karcie pracy (karta zalaminowana lub w koszulce foliowej) obok poszczególnych badanych roztworów umieść fragment papierka wskaźnikowego

Następnie wg. kolejności zapisanej na karcie wkraplaj na każdy papierek odpowiedni roztwór (po 1 kropli!!!)

Obserwuj zmiany barwy, zapisz je na karcie pracy, na podstawie informacji zamieszczonych poniżej, wpisz odczyn badanego roztworu

Skala pH i odczyn roztworu

Karta pracy ucznia do wypełnienia

Uniwersalny papierek wskaźnikowy

Uniwersalny papierek wskaźnikowy - barwa

Odczyn roztworu

1.Soda oczyszczona

2.Proszek do prania

3.Ocet

4.Woda

5.Zaprawa cytrynowa

6. Roztwór mydła

7. Napój Sprite

8. Środek na ...