Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Wywar z czerwonej kapusty
Odczynniki i sprzęt:
Wywar z czerwonej kapusty
Probówki
Pipety Pasteura
Różne roztwory (ocet, zaprawa cytrynowa, Sprite, środek na zgagę Manti, roztwór mydła, proszku do prania, sody oczyszczonej, woda, woda gazowana)
Wykonanie doświadczenia:
Do każdej z probówek wkropl za pomocą pipety na wysokość około 2 cm przygotowane roztwory – wg. kolejności wskazanej na karcie pracy!!!!
Następnie do każdej z probówek wkropl około 2,0 ml roztworu z czerwonej kapusty
Obserwuj zmiany barwy, zapisz je na karcie pracy, na podstawie informacji zamieszczonych poniżej, wpisz odczyn badanego roztworu
Opis procesu
Czerwona kapusta zawiera pigmenty znane jako antocyjany. Antocyjany występują także w wielu owocach, warzywach i jagodach, takich jak np. borówki, czerwone winogrona, czerwona cebula. Zmieniają barwę zgodnie z kwasowością środowiska:
kolor czerwony - w roztworach kwasowych,
kolor fioletowy – w roztworach bliskich odczynowi obojętnemu,
kolor niebieski - w słabo zasadowych roztworach
kolor zielony do żółtozielonego - w silnie zasadowych roztworach.
Niebieska herbata z klitorii
Odczynniki i sprzęt:
Napar z kwiatu herbaty klitorii
Probówki
Pipety Pasteura
Różne roztwory (ocet, zaprawa cytrynowa, Sprite, środek na zgagę Manti, roztwór mydła, proszku do prania, sody oczyszczonej, woda, woda gazowana)
Wykonanie doświadczenia:
Do każdej z probówek wkropl za pomocą pipety na wysokość około 2 cm przygotowane roztwory – wg. kolejności wskazanej na karcie pracy!!!!
Następnie do każdej z probówek wkropl około 2,0 ml naparu z herbaty klitorii
Obserwuj zmiany barwy, zapisz je na karcie pracy, na podstawie informacji zamieszczonych poniżej, wpisz odczyn badanego roztworu
Opis procesu:
Klitoria zawiera antocyjany o kolorze niebieskim, które pod wpływem zmian odczynu roztworu zmieniają swoją barwę:
w środowisku obojętnym - ciecz jest intensywnie niebieska
po zakwaszeniu staje się - różowoczerwona lub w lekko kwaśnym roztworze fioletowa
po zmianie odczynu na zasadowy - zielona
Uniwersalny papierek wskaźnikowy
Odczynniki i sprzęt:
Uniwersalne papierki wskaźnikowe
Pipety Pasteura
Różne roztwory (ocet, zaprawa cytrynowa, Sprite, środek na zgagę Manti, roztwór mydła, proszku do prania, sody oczyszczonej, woda, woda gazowana)
Wykonanie doświadczenia:
Na karcie pracy (karta zalaminowana lub w koszulce foliowej) obok poszczególnych badanych roztworów umieść fragment papierka wskaźnikowego
Następnie wg. kolejności zapisanej na karcie wkraplaj na każdy papierek odpowiedni roztwór (po 1 kropli!!!)
Obserwuj zmiany barwy, zapisz je na karcie pracy, na podstawie informacji zamieszczonych poniżej, wpisz odczyn badanego roztworu
Skala pH i odczyn roztworu
Karta pracy ucznia do wypełnienia
Uniwersalny papierek wskaźnikowy
Uniwersalny papierek wskaźnikowy - barwa
Odczyn roztworu
1.Soda oczyszczona
2.Proszek do prania
3.Ocet
4.Woda
5.Zaprawa cytrynowa
6. Roztwór mydła
7. Napój Sprite
8. Środek na ...