Dodaj publikację
Autor
Magdalena Stemplewska
Data publikacji
2024-05-06
Średnia ocena
0,00
Pobrań
3

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test zawiera pytania otwarte na temat zagrożeń mikrobiologicznych w żywności - do wykorzystania na lekcjach przedmiotów zawodowych w technikum żywienia i usług gastronomicznych.
 Pobierz (pdf, 106,9 KB)

Podgląd treści

Karta pracy Higiena żywności PŻCZ

1.Czy różni się higiena żywienia od higieny żywności?.......................................................................................................

2.Zagrożenia mikrobiologiczne oznacza się symbolem M, natomiast Ma to zagrożenia mikrobiologiczne ……………………

……………………………, Mb………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Mc……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

3.Skrót F oznacza …………………………………………………………………………, Ch……………………………………………………………………….

4.Czym różnią się toksyny bakteryjne: egzotoksyny i endotoksyny?................................................................................

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

5.Mikotoksyny są wytwarzane przez…………………………………………..

6.Wirus powodujący zapalenie żołądka i jelit zaliczany do grupy norowirusów to inaczej wirus N………………………………

7.Zatrucia metalami szkodliwymi dla zdrowia takimi jak……………………………………………………………………………………………..

Zalicza się do zagrożeń……………………………………………..Podaj inne przykłady zagrożeń zaliczanych to tej grupy:……………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

8.Wymień izotopy pierwiastków promieniotwórczych, które najczęściej przedostają się do żywności:…………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….,

Powodują zagrożenia ……………………………………………. żywności. Żywność, która najczęściej jest zagrożona tym

skażeniem to…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

9.Wymień główne źródła zagrożeń żywności:……………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

10.Czym różni się zatrucie pokarmowe od zakażenia?.....................................................................................................

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

11.Optymalna temperatura rozwoju drobnoustrojów to …………………………

12.Które szczepy pałeczki Salmonelli najczęściej powodują zatrucia pokarmowe:………………………………………………………,

Typów pałeczek Salmonelli jest około……………………………………………

13.Aby zabezpieczyć się przed zakażeniem Salmonellą należy poddać żywność działaniu temperatury………………………..

14.Wymień żywność, która jest najczęściej źródłem zakażenia Salmonellą:………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

15.Kampylobakterioza jest powodowana przez bakterie …………………………………………………., najpowszechniejsze to

………………………………………………………………………………………, źródłem zakażenia jest zwykle:……………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

16. Staphylococcus aureus to………………………………… złocisty, Staphylococcus epidermidis zwany dawniej albus to
…………………………………… biały. Bakterie Staphylococcus aureus są niebezpieczne przez wytwarzaną przez nie silnie
trującą…………………..…………,która jest odporna na działanie wysokiej…………………………………… Enterotoksyna ta obecna
w produkcie spożywczym nie zmienia zwykle smaku ani zapachu
tego produktu. Nie powoduje
także bombażu konserw, ponieważ gronkowce nie wytwarzają gazu. Wymień zakażenia ropne skóry wywołane przez
Staphylococcus aureus:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

17.Wybrzuszenie puszki żywności skażonej Clostridium botulinum to tzw……………………………………………………

18.Wymień objawy zatrucia jadem kiełbasianym, czyli toksyną wytwarzaną przez przetrwalnikujące bakterie
beztlenowe Clostridium botulinum:……………………..…………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

19.Czerwonka bakteryjna jest wywoływana przez pałeczki………………………………..……….., jest nazywana często chorobą

………………………………………………………., jej objawy to: …………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

20.Jersinioza jest wywoływana przez bakterie z rodzaju………………………………………., źródłem zakażenia są:………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Objawy jersiniozy to:…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

21.Pałeczka okrężnicy to inaczej E…………………………………………………, nie są niebezpieczne dla człowieka, z wyjątkiem

niektórych szczepów np…………………………………………………………………………………………., który jest odporny na…………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Źródłem zakażenia może być:……………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

22.Listeriozę powoduje bakteria……………………………………………………., może się rozwijać w niskich …………………………….,

W żywności przechowywanej w…………………………………………….….Ze względu na chorobotwórczość L. monocytogenes

związaną z zapaleniem opon mózgowych u noworodków nie zaleca się kobietom w ciąży spożywania miękkich serów

takich jak brie, camembert bądź feta, które mogą być skażone tymi bakteriami.

23.Wymień rodzaje wirusów jelitowych:………………………………………………………………………………………………………………………

24.Dlaczego rotawirusy są tak niebezpieczne dla dzieci?...................................................................................................

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….,

Zabezpieczeniem przed zatruciem mogą być:……………………………………………………………………………………………………………….

Objawy zakażenia to:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

25.Wymień sposoby przeciwdziałania zagrożeniom mikrobiologicznym?.........................................................................

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

26.Kiedy zatrucie uznaje się za zbiorowe?..........................................................................................................................

27.Kiedy najczęściej dochodzi do zatruć?...........................................................................................................................

28.Żywność, która w Polsce ...