Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
1.Jakie czynniki mają wpływ na jakość żywności w trakcie przechowywania…………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
2.Wymień produkty żywnościowe o najmniejszej trwałości………………………………………………………………………………………….
3. Które produkty mają najdłuższą trwałość…………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
4.Wymień rodzaje zmian zachodzących w żywności podczas przechowywania: zmiany fizyczne,………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
5.Na czym polega proces oddychania zachodzący w warzywach i owocach podczas przechowywania…………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Czy jej to proces korzystny?.................
6.Transpiracja w produktach roślinnych objawia się……………………………………………………, jest przyspieszana przez
…………………….. wilgotność otoczenia.
7.Zbyt wysoka wilgotność w magazynach produktów suchych może powodować………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
8.Produkty mrożone należy przechowywać w temperaturze………………………., tłuste ryby…………………………………………..
9.Zakres temperatur chłodniczych to…………- …………..
10.Niepożądaną zmianą zachodzącą w przechowywanych produktach roślinnych jest kiełkowanie, polega na………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
11.Tłuszcze są szczególnie wrażliwe na działanie……………………… i …………………………….
12.Jakie negatywne zmiany zachodzą w tłuszczach podczas niewłaściwego przechowywania………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
13.Najbardziej wrażliwą witaminą warzyw i owoców jest kwas…………………………………… czyli witamina ………….
14.Najbardziej wrażliwą witaminą na działanie światła jest ………………….………………. czyli witamina …………………………,
Jej bogatym źródłem jest……………………………………….. i produkty……………………………………………….
15.O czym świadczy słodki smak ziemniaków?..................................................................................................................
16.Straty węglowodanów w produktach roślinnych są powodowane przez proces………………………………………………………
17.Czy magazynowanie ma istotny wpływ na zawartość składników mineralnych w produktach spożywczych?.............