Dodaj publikację
Autor
Magdalena Stemplewska
Data publikacji
2024-05-06
Średnia ocena
0,00
Pobrań
13

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Karta pracy zawiera pytania na temat wpływu warunków przechowywania żywności na jej wartość odżywczą, do wykorzystania na lekcjach przedmiotów zawodowych na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
 Pobierz (pdf, 68,4 KB)

Podgląd treści

1.Jakie czynniki mają wpływ na jakość żywności w trakcie przechowywania…………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

2.Wymień produkty żywnościowe o najmniejszej trwałości………………………………………………………………………………………….

3. Które produkty mają najdłuższą trwałość…………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

4.Wymień rodzaje zmian zachodzących w żywności podczas przechowywania: zmiany fizyczne,………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

5.Na czym polega proces oddychania zachodzący w warzywach i owocach podczas przechowywania…………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Czy jej to proces korzystny?.................

6.Transpiracja w produktach roślinnych objawia się……………………………………………………, jest przyspieszana przez

…………………….. wilgotność otoczenia.

7.Zbyt wysoka wilgotność w magazynach produktów suchych może powodować………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

8.Produkty mrożone należy przechowywać w temperaturze………………………., tłuste ryby…………………………………………..

9.Zakres temperatur chłodniczych to…………- …………..

10.Niepożądaną zmianą zachodzącą w przechowywanych produktach roślinnych jest kiełkowanie, polega na………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

11.Tłuszcze są szczególnie wrażliwe na działanie……………………… i …………………………….

12.Jakie negatywne zmiany zachodzą w tłuszczach podczas niewłaściwego przechowywania………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

13.Najbardziej wrażliwą witaminą warzyw i owoców jest kwas…………………………………… czyli witamina ………….

14.Najbardziej wrażliwą witaminą na działanie światła jest ………………….………………. czyli witamina …………………………,

Jej bogatym źródłem jest……………………………………….. i produkty……………………………………………….

15.O czym świadczy słodki smak ziemniaków?..................................................................................................................

16.Straty węglowodanów w produktach roślinnych są powodowane przez proces………………………………………………………

17.Czy magazynowanie ma istotny wpływ na zawartość składników mineralnych w produktach spożywczych?.............