Dodaj publikację
Autor
Dariusz Łuszczyk
Data publikacji
2020-12-05
Średnia ocena
0,00
Pobrań
44

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Trzecia część pytań, zadań, zagadek i łamigłówek geograficznych to siódmy do rozwiązania zestaw dotyczący płodów rolnych będących podstawą produkcji znanych na świecie napojów.
 Pobierz (pdf, 216,3 KB)

Podgląd treści

Dariusz Łuszczyk
Pytania, zadania, zagadki i łamigłówki geograficzne
Część 3 (7)

Trzecia część pytań, zadań, zagadek i łamigłówek geograficznych to siódmy do rozwiązania zestaw

dotyczący płodów rolnych będących podstawą produkcji znanych na świecie napojów.


Dariusz Łuszczyk
7. Znane napoje świata, ich pochodzenie i najwięksi producenci

Człowiek – w toku swojego funkcjonowania i rozwoju – wykorzystuje zasoby przyrody, które mają

istotne znaczenia dla przetrwania naszej populacji i systematycznego rozwoju cywilizacji.

Wśród różnych klasyfikacji tych zasobów – wykorzystywanych przez nas systematycznie – wymie-
nia się płody rolne. Przy ich uprawie, zbiorach, przeróbce, handlu znajdują pracę miliony ludzi. Współ-
praca między państwami świata, zarządzanie i gospodarowanie tymi płodami przybrała wymiar glo-
balny.

Poniżej masz szansę poznać, przypomnieć sobie, utrwalić wybrane płody rolne (zdjęcia), z których

powstają znane napoje świata (pola tekstowe) i kraje przodujące w ich produkcji (pola tekstowe).

Twoje zadanie polega na poprawnym zestawieniu (kliknij, złap, przesuń) w wierszach rozrzuconych
na stronach: zdjęcia, pola tekstowego z nazwą i opisem napoju, pola tekstowego z nazwą kraju wyróż-
niającego się w produkcji. Pola tekstowe możesz logicznie pokolorować.

Jeden z przykładów jest już rozwiązany (1).

Zdjęcie

Znany napój

Wyróżniający

się kraj














HERBATA

Napar przyrządzany z liści i pąków drze-

wek rosnących w SW Azji.

Ma wiele pozytywnych właściwości w tym

leczniczych.

Zapobiega miażdżycy, schorzeniom
serca, udarom, nowotworom, reumaty-

zmowi, wrzodom żołądka.

CHINY

KUMYS

Napój z mleka kobylego (czasami wielbłą-
dziego, oślego, jaka) lekko alkoholowy, musu-
jący – wynik fermentacji cukru mlecznego.

Zawiera zmniejszone ilości cukru. Wspomaga

trawienie, stosowany w lecznictwie.

BRAZYLIA















































KAKAO

Najważniejszy składnik czekolady. Napój
otrzymuje się z ziaren pochodzących z owo-

ców kakaowca.

Aztecka legenda głosi, że kakao–napój
podawano tylko ludziom wybranym przez bo-
gów. Jego aromat, smak i energetyczne wła-

ściwości zachwycają.

BUŁGARIA

KAWA

Napój sporządzany z palonych, następnie

zmielonych ziaren kawowca, zwykle poda-

wany na gorąco.

Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się

około XVI wieku. Jedna z najpopularniej-

szych używek na świecie i główne źródło ko-

feiny.

WYBRZEŻE

KOŚCI SŁONIOWEJ

RUM

Mocny (80%) napój alkoholowy wytwa-

rzany ze sfermentowanego soku

z trzciny cukrowej, jego koncentratu lub

melasy.

MONGOLIA

ŚLIWOWICA

Wysokoprocentowy (nawet > 70%), wytrawny

napój alkoholowy.

Wypalanka, produkowana ze specjalnie do-

branych, suszonych śliwek węgierek.

SYRIA

HERBA MATE

Napar-napój z wysuszonych, zmielonych liści
oraz patyczków ostrokrzewu popularny głów-

nie w krajach Ameryki S.

ARGENTYNA

Zyskuje coraz większą popularność także w

Europie.

JAMAJKA

FRANCJA

WIELKA BRYTANIA

ARAK

Aromatyczny azjatycki napój alkoholowy

o smaku anyżowym.

z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej.

KONIAK

Rodzaj napoju alkoholowego.

Do ...