Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Dariusz Łuszczyk
Pytania, zadania, zagadki i łamigłówki geograficzne
Część 3 (7)
Trzecia część pytań, zadań, zagadek i łamigłówek geograficznych to siódmy do rozwiązania zestaw
dotyczący płodów rolnych będących podstawą produkcji znanych na świecie napojów.
Dariusz Łuszczyk
7. Znane napoje świata, ich pochodzenie i najwięksi producenci
Człowiek – w toku swojego funkcjonowania i rozwoju – wykorzystuje zasoby przyrody, które mają
istotne znaczenia dla przetrwania naszej populacji i systematycznego rozwoju cywilizacji.
Wśród różnych klasyfikacji tych zasobów – wykorzystywanych przez nas systematycznie – wymie-
nia się płody rolne. Przy ich uprawie, zbiorach, przeróbce, handlu znajdują pracę miliony ludzi. Współ-
praca między państwami świata, zarządzanie i gospodarowanie tymi płodami przybrała wymiar glo-
balny.
Poniżej masz szansę poznać, przypomnieć sobie, utrwalić wybrane płody rolne (zdjęcia), z których
powstają znane napoje świata (pola tekstowe) i kraje przodujące w ich produkcji (pola tekstowe).
Twoje zadanie polega na poprawnym zestawieniu (kliknij, złap, przesuń) w wierszach rozrzuconych
na stronach: zdjęcia, pola tekstowego z nazwą i opisem napoju, pola tekstowego z nazwą kraju wyróż-
niającego się w produkcji. Pola tekstowe możesz logicznie pokolorować.
Jeden z przykładów jest już rozwiązany (1).
Zdjęcie
Znany napój
Wyróżniający
się kraj
HERBATA
Napar przyrządzany z liści i pąków drze-
wek rosnących w SW Azji.
Ma wiele pozytywnych właściwości w tym
leczniczych.
Zapobiega miażdżycy, schorzeniom
serca, udarom, nowotworom, reumaty-
zmowi, wrzodom żołądka.
CHINY
KUMYS
Napój z mleka kobylego (czasami wielbłą-
dziego, oślego, jaka) lekko alkoholowy, musu-
jący – wynik fermentacji cukru mlecznego.
Zawiera zmniejszone ilości cukru. Wspomaga
trawienie, stosowany w lecznictwie.
BRAZYLIA
KAKAO
Najważniejszy składnik czekolady. Napój
otrzymuje się z ziaren pochodzących z owo-
ców kakaowca.
Aztecka legenda głosi, że kakao–napój
podawano tylko ludziom wybranym przez bo-
gów. Jego aromat, smak i energetyczne wła-
ściwości zachwycają.
BUŁGARIA
KAWA
Napój sporządzany z palonych, następnie
zmielonych ziaren kawowca, zwykle poda-
wany na gorąco.
Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się
około XVI wieku. Jedna z najpopularniej-
szych używek na świecie i główne źródło ko-
feiny.
WYBRZEŻE
KOŚCI SŁONIOWEJ
RUM
Mocny (80%) napój alkoholowy wytwa-
rzany ze sfermentowanego soku
z trzciny cukrowej, jego koncentratu lub
melasy.
MONGOLIA
ŚLIWOWICA
Wysokoprocentowy (nawet > 70%), wytrawny
napój alkoholowy.
Wypalanka, produkowana ze specjalnie do-
branych, suszonych śliwek węgierek.
SYRIA
HERBA MATE
Napar-napój z wysuszonych, zmielonych liści
oraz patyczków ostrokrzewu popularny głów-
nie w krajach Ameryki S.
ARGENTYNA
Zyskuje coraz większą popularność także w
Europie.
JAMAJKA
FRANCJA
WIELKA BRYTANIA
ARAK
Aromatyczny azjatycki napój alkoholowy
o smaku anyżowym.
z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej.
KONIAK
Rodzaj napoju alkoholowego.
Do ...